От Дебелана към имитаторите и плагиатите

Рецептите, които съм отбелязала като авторски, може да ги готвите колкото си искате у вас си. Не разрешавам с мои авторски рецепти, да си правите предаванията и изявите в интернет и по телевизията, без да ме упоменавате. Въпрос на възпитание и етика. Създайте си ваше уникално съдържание за продуктово позициониране и печалба от реклама. Като не можете да бъдете оригинални с нищо създадено от вас, не се бутайте на първа линия. Нета вече се задушава от плявата на импровизаторите, имитаторите и плагиатите.
Ако искате по-големи снимки, цъкнете върху тях.

понеделник, 15 ноември 2010 г.

ТиквеникНастъргва се тиква на едро и се слага с една чаша олио и 1-2 ч.ч. кристална захар да се задуши в голяма тенджера /поне 5 литра/ със захлупен капак. След като спихне на половина или започне да добива консистенция на пюре се спира. 
Прибавят се няколко ванилии, едно пакетче канела /тук по вкус си определете количеството/ и едро счукани орехи. Аз обичам да слагам орехите почти така както са начупени при чистенето в голямо количество, понякога по 2 ч.ч., и за това синът ми го нарича "баклава за бедняци".
Корите могат да бъдат различни, от фамилия до домашно точени от магазина , до домашно точени от самите вас. Аз предпочитам домашно точени от магазина. Ако ще го правите с Фамилия, тогава трябва да захващате по две листчета. Този съм го правила с Одрински кори. Завивам по едно листче на руло.
Аз го навивам на рула, които слагам изправени в квадратна тава подмазана с олио и отгоре го напръсквам също с олио. 
Пече се на 200 грдуса около 40 минути. За тиквеника няма никаква опасност да се прецака с печенето стига да не е на най-голямата температура. 
След като се зачерви, веднага се изважда и се поръсва обилно с пудра захар. Трябва да е горещ за да полепне добре захарта, иначе ще ви посипва пазвата докато го ядете.
Тиквеника изтрайва в хладилник до 2 седмици, така че спокойно може да си помогнете достатъчно напред с времето за готвене по Коледа.
Препоръчвам ви когато го навивате, да не слагате прекалено много тиква. 
Ако ви остане смес, съвсем спокойно  слагате в кутия с капак във фризера и може да я извадите дори на лято да си я оползотворите. Това го правя ако не ме мързи с тиквите когато са ни втръснали. Приготвям ги на готова смес и я замразявам.2 коментара:

  1. Много, много благодаря за рецептата! Запазвам си я и още днес ще я направя, даже започнах вече настъргвам тиквата! Благодаря още веднъж!

    ОтговорИзтриване
  2. А някой пробвал ли е кори Нила? Баницата с нея се получава много добре, пробвах и с тиква получи се чудесно! Вече купувам само Нила кори домашно точени.

    ОтговорИзтриване

Към хората, които искат да оставят коментар нека знаят, че не съм наложила абсолютно никаква модерация и предварително одобрение на вашите мнения. Ако не си виждате мненията вината не е в мен. Аз също не зная за тях! Тези които се появяват под публикациите ми са под чужд контрол и преценка. Това е нашата демокрация!