От Дебелана към имитаторите и плагиатите

Рецептите, които съм отбелязала като авторски, може да ги готвите колкото си искате у вас си. Не разрешавам с мои авторски рецепти, да си правите предаванията и изявите в интернет и по телевизията, без да ме упоменавате. Въпрос на възпитание и етика. Създайте си ваше уникално съдържание за продуктово позициониране и печалба от реклама. Като не можете да бъдете оригинални с нищо създадено от вас, не се бутайте на първа линия. Нета вече се задушава от плявата на импровизаторите, имитаторите и плагиатите.
Ако искате по-големи снимки, цъкнете върху тях.

вторник, 16 ноември 2010 г.

Втасала туршия от цели зеленчуци в бидон

За който обича втасала туршия , тук ще ви споделя любимата рецепта на моето семейство.
Тя е много лесна и изключително бърза за изпълнение.
В туби от минерална вода пускам измити краставички, моркови, люти чушки, зелени доматчета . Между тях пускам целина на листа или корени . Най отгоре няколко стръка почистени корена хрян, синап и китки копър. В кофа завирам 10 литра водат с бързовар и 500 гр сол. След като кипне охлаждам и заливам туршията. Слагам капачката на тубата и я поставям на силно слънце.След 2-3 дена започва ферментацията , като тубите се издуват . В хладните часове на деня, сутрин или вечер леко отвивам капачката да излезе въглеродният двуокис отделен при ферментацията. Ако ме мързи да ги претакам, ги търкалям по цимента за обръщане на саламурата.Когато процеса завърши /познава се по спиране на кипенето/ туршията се прибира в мазето до настъпване на сезона. Зеленчуците са изключително ароматни и хрупкави.
Това през лятото. Същата я правя и сега в момента в сезона на карфиола само че в едно бидонче с канелка за претакване. В бидончето съм сложила калфиол, зелени домати, моркови, големи резени целина, копър , вишневи листа, хрян и синап . Може и камби, но те лесно протичат . Бидона е на есенното слънце. Претака се поне на 2 дена . 
И в двата случая , за да останат зеленчуците хрупкави трябва задължително да се прибавят почистени корени от хрян в количество, колкото морков на една туба от 10 литра. Хрянът има антибиотични свойства /потиска развитието на патогенните бактерии/ и е природен консервант.Няма коментари:

Публикуване на коментар

Към хората, които искат да оставят коментар нека знаят, че не съм наложила абсолютно никаква модерация и предварително одобрение на вашите мнения. Ако не си виждате мненията вината не е в мен. Аз също не зная за тях! Тези които се появяват под публикациите ми са под чужд контрол и преценка. Това е нашата демокрация!