От Дебелана към имитаторите и плагиатите

Рецептите, които съм отбелязала като авторски, може да ги готвите колкото си искате у вас си. Не разрешавам с мои авторски рецепти, да си правите предаванията и изявите в интернет и по телевизията, без да ме упоменавате. Въпрос на възпитание и етика. Създайте си ваше уникално съдържание за продуктово позициониране и печалба от реклама. Като не можете да бъдете оригинални с нищо създадено от вас, не се бутайте на първа линия. Нета вече се задушава от плявата на импровизаторите, имитаторите и плагиатите.
Ако искате по-големи снимки, цъкнете върху тях.

понеделник, 22 ноември 2010 г.

Не изхвърляйте пресеченото мляко


Тук ще ви споделя опита си, който се базира на моите знания.
Прясното мляко от магазина е минало през центрофуги наречени сепаратори и бактофуги, които механично го пречистват от нечистотии, бактерии и спорите им. Гаранцията на бактофугацията е 99% чистота от бактерии.
След механичното си очистване млякото се пастьоризира на 98 градуса целзии, при което измира остатъчната микрофлора.
При съхранението си такова мляко има по-голяма трайност от млякото подварявано в домашни условия. То е и с по-голяма степен на гарантирана чистота.
Възможно е да осатне остатъчна микрофлора, която да се развие при неправилно съхранение, например висока температура. Тогава оцелелите бактерии стартират развитието си и развалят млякото. Обаче това са предимно "диви" млечно кисели бактерии от заобикалящата ни среда. Те подобно на тези, с които си правим киселото мляко, при растежа си отделят млечна киселина, която пресича /коагулира/ млякото. Те не са опасни ако са се развили в скоро пастьоризирано прясно мляко. Обаче , ако млякото е пресечено в следствие на много дълъг престой в хладилника и особено ако има гнилостен мирис и лош вид , то е негодно и се изхвърля, защото в него са започнали да се развиват патологични микроорганизми, които са опасни за здравето ни. По мои лични наблюдения , това се получава предимно при домашно подвареното мляко.
За това, прясно мляко купено от магазин , пастьоризирано и правилно съхранявано в магазина, в срок на годност по дата на опаковката, ако ви се пресече, и няма лош мирис и вкус, а само леко накиселяване като си е запазило иначе приятния вкус, спокойно може да го оползотворете и да не го изхвърляте. От такова мляко, без да го загрявам предварително, защото ще стане на извара,  правя палачинки, тесто за разни неща, заливка за чушки и мусака.В такова мляко са се развили млечно кисели бактерии които нормално ни подквасват млякото.


С домашно мляко не ви съветвам да го правите това , освен ако не ви се е пресякло още в деня на доенето и сте го съхранявали на висока температура . Обаче трябва да е от крава, на която имате вяра, че не е туберколозно болна, маститна или гледана в мизерни условия. Кравите гледани в мизерни условия , по право дават много замърсено мляко, защото ги доят в такива условия и обикновено стопаните им не са особено хигиенични и чистоплътни. Такова мляко може да бъка от патогенни бактерии, което като постъпи в мандрата  се пречиства от сепараторите и пастьоризаторите. Вие в къщи само с едно подваряване не се избавяте от тези вредни бактерии, защото убивате само живите им форми, но не и спорите ,които са много устойчиви на загряване. И за това, домашно мляко съхранявано повече от 3-4 дена в хладилника започва да се разваля.

На мен лично ми се е случвало, прясно мляко от магазина да ми изтрайва без проблем по 10 дена в хладилника, но без да го вадя от опаковката му. Само му рязвам едното крайче на пликчето и си наливам за каквото ми трябва. Дори не го подварявам, защото му вярвам на 100%. Ако започнете да го прехвърляте във ваши съдове ще го заразите с бактерии, които обитават нормално повърхността на тенджерите , а така също и от въздуха. В опаковката си  то е на сигурно място, защото те са относително стерилни отвътре.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Към хората, които искат да оставят коментар нека знаят, че не съм наложила абсолютно никаква модерация и предварително одобрение на вашите мнения. Ако не си виждате мненията вината не е в мен. Аз също не зная за тях! Тези които се появяват под публикациите ми са под чужд контрол и преценка. Това е нашата демокрация!