От Дебелана към имитаторите и плагиатите

Рецептите, които съм отбелязала като авторски, може да ги готвите колкото си искате у вас си. Не разрешавам с мои авторски рецепти, да си правите предаванията и изявите в интернет и по телевизията, без да ме упоменавате. Въпрос на възпитание и етика. Създайте си ваше уникално съдържание за продуктово позициониране и печалба от реклама. Като не можете да бъдете оригинални с нищо създадено от вас, не се бутайте на първа линия. Нета вече се задушава от плявата на импровизаторите, имитаторите и плагиатите.
Ако искате по-големи снимки, цъкнете върху тях.

петък, 12 ноември 2010 г.

ЛопушникТази баница я знам от моята баба. По моят край много я правят през пролетта .Казваме и Лопушник. 
Тук малко съм го попрепекла,
защото сигурно съм била заплесната в интернет.
Традиционния лопушник е с домашно точени кори, приготвени по рецепта на обикновено тесто за баници / вода, сол малко олио, лъжица оцет и брашно/.


Лопушът се бере по дворовете и покрай оградите на село. Ще ви сложа картинка в края. И със спанак става. Тази баница ми е любима.

Набирате си един голям панер лопуш /лапад/ и го измивате на течаща вода, след което окъсвате листата покрай централната му жила. След това, това го нарязвате на едро и го слагате в подсолена вода да се попари. Когато спихне го отцеждате в гевгир. 


В един дълбок тиган запържвате леко в олио една връзка зелен лук и слагате отцедения лапад. 


Това го разбърквате добре. Махате го от котлона и му слагате една кофичка кисело мляко, 5 яйца и около 300 грама сирене едро натрошено, малко чер пипер и пресен джоджен . С пресни продукти става най-вкусен. 
Ако има нужда може да добавите и малко сол.
Това го разбърквате хубаво . Мяза на повръщано но това да не ви притеснява.

Вземате един пакет "Фамилия" и го навивате на рулца като захващате по два листа. Нареждате ги в подмазана тава и ги наръсвате и отгоре с малко олио.Печете на 200 градуса до зачервяване.
Когато го правя като наредена баница, не на рулца, тогава в пълнежа слагам 3 яйца и с другите две го заливам отгоре, разбити с малко вода.


Този лопушник е с "Одрински" кори.
На дъното на тавата се слага един лист, напръсква се с олио и отгоре се слага втори лист. Слага се част от плънката . Следват пак два листа и плънка...и т.н.

Най-отгоре се залива с двете яйца разбити с малко вода.

През зимата става и с 10 брикетчета замразен спанак, малка главичка стар лук и сушен джоджен.


А това е лапад или по нашенски лопуш.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Към хората, които искат да оставят коментар нека знаят, че не съм наложила абсолютно никаква модерация и предварително одобрение на вашите мнения. Ако не си виждате мненията вината не е в мен. Аз също не зная за тях! Тези които се появяват под публикациите ми са под чужд контрол и преценка. Това е нашата демокрация!