От Дебелана към имитаторите и плагиатите

Рецептите, които съм отбелязала като авторски, може да ги готвите колкото си искате у вас си. Не разрешавам с мои авторски рецепти, да си правите предаванията и изявите в интернет и по телевизията, без да ме упоменавате. Въпрос на възпитание и етика. Създайте си ваше уникално съдържание за продуктово позициониране и печалба от реклама. Като не можете да бъдете оригинални с нищо създадено от вас, не се бутайте на първа линия. Нета вече се задушава от плявата на импровизаторите, имитаторите и плагиатите.
Ако искате по-големи снимки, цъкнете върху тях.

петък, 12 ноември 2010 г.

Гюзлемета


Това са традиционни турски банички, които се пекат на сач и след това се напръскват обилно с вода с мазнина да омекнат. Яла съм много такива от едно момиче, с което живеех, но пържените по ми харесват.
Такива пържени банички, моята баба правеше много като бях малка  и ми бяха любими.

Замесва се банично тесто от 300 мл топла вода, лъжичка сол, лъжица олио, лъжица оцет и се разделя на топченца, колкото голямо яйце. От тази доза ми се получават 8 топчета, значи 8 гюзлеми.


Оставят се да престоят да се отпусне тестото, след което всяко топченце първо се разточва с точилката, после се доразтяга с ръце на максимално голям кръг и се поръсва с яйце размесено със сирене. 


Сгъва се като плик и се пържат в тиган. При мен се получават толкова големи, че една гюзлемичка заема целия тиган.


 Ядат се прясно приготвени-топли, защото като изстинат, като всяка баница стават корави и жилави.

1 коментар:

  1. Да си жива и здрава. Тази рецепта я търся вече 14 години, откакто мама почина...Умирахме за тия гюзлемета, но освен името и че се слага оцет в тестото друго не си спомнях...А детето и до ден днешен ги споменава...Отивам да замеся тестото, че като си дойде да я изненадам...Още веднъж благодаря от сърце

    ОтговорИзтриване

Към хората, които искат да оставят коментар нека знаят, че не съм наложила абсолютно никаква модерация и предварително одобрение на вашите мнения. Ако не си виждате мненията вината не е в мен. Аз също не зная за тях! Тези които се появяват под публикациите ми са под чужд контрол и преценка. Това е нашата демокрация!