От Дебелана към имитаторите и плагиатите

Рецептите, които съм отбелязала като авторски, може да ги готвите колкото си искате у вас си. Не разрешавам с мои авторски рецепти, да си правите предаванията и изявите в интернет и по телевизията, без да ме упоменавате. Въпрос на възпитание и етика. Създайте си ваше уникално съдържание за продуктово позициониране и печалба от реклама. Като не можете да бъдете оригинални с нищо създадено от вас, не се бутайте на първа линия. Нета вече се задушава от плявата на импровизаторите, имитаторите и плагиатите.
Ако искате по-големи снимки, цъкнете върху тях.

събота, 13 ноември 2010 г.

Торта парфе с тропически плодове

Тази торта е моя импровизация, като съм взаимствала само някои неща от интернет за крема.
Блата е пандишпан от 3 яйца 1/2 ч.ч. кристална захар, 1 ч.ч. брашно.
Крема е от 1 кг заквасена сметана, 1ч.ч пудра захар 1 една ампула ванилова есенция на Йоткер, 40гр. желатин /4 пакетчета/ разтворен в 100 гр студено прясно мляко.


За гарнитурите - 1 компот от ананас на парченца, няколко кивита, 3-4 банана.
Пускам сметаната и захарта да се разбиват и предварително набъбналия желатин го разредих с още малко прясно мляко и го сложих за около минута в микровълновата да се доразтопи. 

Стана перфектно и ми спести водна баня и висене до печката. След това се охлажда до стайна температура , преди да започне да желира. Трябва да е леко топъл, защото веднъж имах издънка с охладен желатин. Като го прибавих към студената сметана и желира веднага на бучки в нея. Съсипа ми се парфето тогава.
Към готовия крем слагам есенцията, нарязани на парченца тропически плодове, в случая от компот от ананас и киви. Леко се разбърква да не се размажат вътре. 


Тортата я редя в тавата която съм я пекла. Намокря се добре със студена вода и се изсипва крема, заглажда се. Бананите ги разрязвам по дължина на няколко ленти и ги подреждам върху крема. Най-отгоре слагам изпечената платка и я притискам леко. Сиропирам я с едно степче ананас , разтворено в 250 мл студена вода. Това ми е перфектното решение- изобретение за плодови торти. Много ми е досадно да варя сиропи. 

Пъхам тавата в голяма найлонова кесия и през найлона я притискам хубаво. Престоява поне 6 часа в хладилника, най -сигурно цяла нощ.
На другия ден , формата я топвам за секунди в гореща вода и обръщам тортата върху подноса. Украсявате си я по желание.
Желето за глазурата е от 10гр желатин и сока от ананасовия компот.
Тази тук не ми е перфектното изпълнение , защото ми беше малко желатина /20 гр / и сгреших, че я приготвих в много голяма тава и не получи височина. Другият път ще се поправя и ще я опитам с компот от коктейл от тропически плодове.
Гутен апетит.


PS. Снимките с оранжево са ми от оня ден, но крайният ми резултат беше фатален. Докато правих снимките и ми замръзна крема, без да успея да разбъркам плодовете. Реших да го затопля за минута в микровълновата, стана, но след това въобще не желира. Сега я ядем с лъжица от тавата.
Изводът е, че парфето  е много капризно откъм температурата на крема. Желатина може да се стапя в микровълновата, но сметаната в никакъв случай. Реших, че за да нямам издънки повече, ще трябва да изсипвам веднага готовия крем в тавата и да ръся нарязаните плодове, без да ги разбърквам предварително. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Към хората, които искат да оставят коментар нека знаят, че не съм наложила абсолютно никаква модерация и предварително одобрение на вашите мнения. Ако не си виждате мненията вината не е в мен. Аз също не зная за тях! Тези които се появяват под публикациите ми са под чужд контрол и преценка. Това е нашата демокрация!