От Дебелана към имитаторите и плагиатите

Рецептите, които съм отбелязала като авторски, може да ги готвите колкото си искате у вас си. Не разрешавам с мои авторски рецепти, да си правите предаванията и изявите в интернет и по телевизията, без да ме упоменавате. Въпрос на възпитание и етика. Създайте си ваше уникално съдържание за продуктово позициониране и печалба от реклама. Като не можете да бъдете оригинални с нищо създадено от вас, не се бутайте на първа линия. Нета вече се задушава от плявата на импровизаторите, имитаторите и плагиатите.
Ако искате по-големи снимки, цъкнете върху тях.

събота, 11 декември 2010 г.

Ягодова торта

авторска рецепта


Това е една много вкусна торта , която няма нищо общо с онези изгъзици на съчетание на ягоди със шоколад. За мен има едно просто правило , че плодовете в сладкарството се съчетават вкусово със сметана и ликьор, а шоколада с ядки и алкохол.

Продукти за блата:
4 яйца, 1 ч.ч. кристална захар, 200гр бяло пшенично нишесте.
Нишестето трябва да е абсолютно бяло без оцветители и аромати.Трябва да е пшеничено, защото съм пробвала с царевично, но блата става сух и с по-груба структура, а с пшениченото много нежен. Големи разфасовки от 500 гр. неароматизирано нишесте си купувам от Метро. 


За сиропа : 300 мл вода, 300 гр кристална захар, 1 цяло шишенце ягодова есенция /българска/.


За крема : 1 литър растителна сметана.


За гарнитурите : 1 бурканче от 400гр ягодово сладко. Ако обичате много сладко, си предвидете повече.


Яйцата се разбиват на пяна със захарта . Към края им слагам 2-3 супени лъжици вода, за да се доразбият добре. Прибавям нишестето с леко бъркане. То се размесва по-трудно от брашното, затова и изисква по-продължително разбъркване. Ако се бърка леко няма опасност от спадане на сместа.
Тази смес я пека на 3-4 тънки платки. Стават много нежни и светли.


Сварява се сироп, който след като се охлади му се прибавя цялото шишенце ягодова есенция, защото българската от 10мл. не е много силна. Вие ако ползвате някаква друга марка си преценете..


Тортата я редя като слагам първата най хубава платка на дъното на тавата в която съм ги пекла.Напоявам я с част от сиропа, намазвам с част от разбитата сметана и разпределям част от ягодовото сладко. 


Другите платки по същия начин. 

Като я наредя , слагам тавата в една найлонова торба и я оставям в хладилника 1 нощ. 


На другият ден я обръщам върху поднос и я украсявам. 
Ако я украсявам само с бита сметана, всяка розичка я пълня с плодове от ягодово сладко. Може отгоре да се покрие с пресни ягоди , но в никакъв случай с шоколад. 
Тук светлината ми беше ужасна.Сори!
Тази торта съм я правила и с малиново сладко и малинова есенция. Съответно ще се казва малинова торта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Към хората, които искат да оставят коментар нека знаят, че не съм наложила абсолютно никаква модерация и предварително одобрение на вашите мнения. Ако не си виждате мненията вината не е в мен. Аз също не зная за тях! Тези които се появяват под публикациите ми са под чужд контрол и преценка. Това е нашата демокрация!