От Дебелана към имитаторите и плагиатите

Рецептите, които съм отбелязала като авторски, може да ги готвите колкото си искате у вас си. Не разрешавам с мои авторски рецепти, да си правите предаванията и изявите в интернет и по телевизията, без да ме упоменавате. Въпрос на възпитание и етика. Създайте си ваше уникално съдържание за продуктово позициониране и печалба от реклама. Като не можете да бъдете оригинални с нищо създадено от вас, не се бутайте на първа линия. Нета вече се задушава от плявата на импровизаторите, имитаторите и плагиатите.
Ако искате по-големи снимки, цъкнете върху тях.

четвъртък, 23 декември 2010 г.

Мокка торта

Тази тортичка е от книгата на дядо и съм  я правила преди много години. Спомням си, че бях попрекалила с кафето , така че внимавайте. Не е за чувствителни към кофеина хора.
Преписвам ви я буквално.


 Продукти : 8 яйца, 150гр орехи, 200гр. захар, 150гр брашно, 4 лъжици какао и 2 лъжици кафе/ароматно финно смляно/.


Приготовление : Отделят се белтъците от жълтъците. Към последните се прибавя половината от захарта и се бият на огъня до като се затоплят. Снемат се и наново продължават да се бият докато изстинат и се сгъстят. Белтъците се избиват с останалата захар до гъста пяна. 
Към жълтъците се прибавят 1 лъжица кафе, какаото, орехите, белтъците  и по малко брашното, леко разбърквайки се. Сместа се изсипва в добре намазана форма и пече в умерена пещ. Гарнирва се с крем "Кристал" към който се прибавя и 1 лъжица кафе.
Добре опечената торта се оставя да изстине, нарязва се на 3 части, които се трампирват, намазват добре с крема и поставят една върху друга.
Шоколада се нарязва на дребно и заедно с чашка прясно мляко се поставя на огъня , като се бърка постоянно да се разтопи, но да не се сгорещява. Прибавя му се масло, колкото орех за лъскавина. С една част от така получената глазура се намазва тортата отгоре, а с останалата се пишат ромбовидни квадратчета и думата мокка.


Крем Кристал 
400 гр нетопено масло , 400 гр захар, 300 гр прясно мляко, 3 белтъка, 1 прах ванилия.
Захарта, млякото и белтъците се оставят да врат 5 минути като през това време се бъркат. Снемат се от огъня и се оставят да изстинат, като тоя път не се бъркат. 


Тук предварително разбих на сняг белтъците със захарта и чак тогава ги прибавих към врящото мляко. Получи се много обемна пяна, която е склонна да изкипи от съдът ако ви е много малък.


Отделно се избива добре маслото и постепенно му се прибавя от горната смес, както и ванилията , като през всичкото време се бърка. През зимно време така приготвения крем се малко затопля, за да бъде мек и гладък. 


PS. /да не забравите лъжицата кафе към крема за тази торта/
По-горе е термина трампиране, което означава сиропиране.
Продуктите за крема може да се понамалят.
В рецептата не е посочено количеството на шоколада за глазурата. Преценето го сами.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Към хората, които искат да оставят коментар нека знаят, че не съм наложила абсолютно никаква модерация и предварително одобрение на вашите мнения. Ако не си виждате мненията вината не е в мен. Аз също не зная за тях! Тези които се появяват под публикациите ми са под чужд контрол и преценка. Това е нашата демокрация!