От Дебелана към имитаторите и плагиатите

Рецептите, които съм отбелязала като авторски, може да ги готвите колкото си искате у вас си. Не разрешавам с мои авторски рецепти, да си правите предаванията и изявите в интернет и по телевизията, без да ме упоменавате. Въпрос на възпитание и етика. Създайте си ваше уникално съдържание за продуктово позициониране и печалба от реклама. Като не можете да бъдете оригинални с нищо създадено от вас, не се бутайте на първа линия. Нета вече се задушава от плявата на импровизаторите, имитаторите и плагиатите.
Ако искате по-големи снимки, цъкнете върху тях.

сряда, 29 декември 2010 г.

Празнично пуешко роле с кайма, зеленчуци и кашкавал

авторска рецепта
Свекърва ми ми даде половин пуйка. 
Понеже не съм особен фен на пуешкото /безвкусно месо ми е /, се чудих какво да я правя и реших да я наготвя за Коледа. Отделих и гърдите и ги разтъних до парцал месо. Посолих ги със сол и с подправки Котани за печено свинско.
 По принцип няма особено голямо значение свинско ли ще овкусяваш или пуешко.
Сложих му каквото имах под ръка-първо тънки филийки кашкавал, гъби на филийки, кисели краставици на лентички, и една разтворена печена чушка за шарения/това с чушката е мой патент/.

Според мен, киселите краставици, които ги тикате навсякаде си е българска простотия. Аз почти не го правя това. Те са перфектни за гарнитура, но не и да се слагат на всичко от месо, особено пък на пица и спагети. Това е според мен и никого не ангажирам с мнението си. 

Реших да сложа разплескана кайма за уплътняване /мой патент/, понеже парцала месо имаше дупки. В каймата има риган, сурово яйце и чер пипер.
  
 


Това се завива на стегнато руло, като се завиват двата му края на вътре да се запечата отстрани.
Завих го в станиол и го пекох в гювеч с капак. Когато предположих, че вече е готово, развих го от станиола, сложих го в тава и на всяко му отрязах по една голяма тънка филийка кашкавал и му я застлах отгоре, за да не изсъхне допълнително това пуешко.
Вместо в гювеч, роленцата може да се изпекат направо в тавата, завити плътно с алуминиево фолио. Когато станат готови им се слага кашкавала.

Разрезът се получи, но на вкус не съм очарована. Нещо ми се губи сокчето и мириса на месото.


На това пуешко му направих един сметанов сос с гъби.
Запържих гъби в олио. Прибавих 2-3 супени лъжици брашно и разредих с вода. Когато завря, му прибавих 3-4 пълни супени лъжици заквасена сметана, което е около 100 гр.. През цялото време бъркам соса с тела за разбиване, за да се получи идеално гладък. 
Накрая го посолявам, малко лимонов сок, малко чер пипер и това е . Може да му се прибави индийско орехче, но моите хора са малко задръстени и не рискувам.

А бе става манджата. Моите критерии са прекалено високи и съм много взискателна към себе си и от там ми идват кахърите.
Няма коментари:

Публикуване на коментар

Към хората, които искат да оставят коментар нека знаят, че не съм наложила абсолютно никаква модерация и предварително одобрение на вашите мнения. Ако не си виждате мненията вината не е в мен. Аз също не зная за тях! Тези които се появяват под публикациите ми са под чужд контрол и преценка. Това е нашата демокрация!