От Дебелана към имитаторите и плагиатите

Рецептите, които съм отбелязала като авторски, може да ги готвите колкото си искате у вас си. Не разрешавам с мои авторски рецепти, да си правите предаванията и изявите в интернет и по телевизията, без да ме упоменавате. Въпрос на възпитание и етика. Създайте си ваше уникално съдържание за продуктово позициониране и печалба от реклама. Като не можете да бъдете оригинални с нищо създадено от вас, не се бутайте на първа линия. Нета вече се задушава от плявата на импровизаторите, имитаторите и плагиатите.
Ако искате по-големи снимки, цъкнете върху тях.

сряда, 5 януари 2011 г.

Вкиснатото кисело мляко е перфектно за кекс или колко е важен СО2 за тестото.

Ако при днешните условия ви се случи да имате прокиснало кисело мляко, единственото перфектно решение е да го използвате за тесто с добавка на сода бикарбонат - кекс или палачинки. 
Содата бикарбонат е сол на натрия и въглената киселина с химичното название- натриев хидрогенкарбонат . При съединението на содата с млечната киселина от киселото мляко , протича процеса неутрализация, при което се отделя въглероден диоксид. Този въглероден диоксид излита като газови мехурчета от тестото, при което оставя видимите дупчици и шуплички, които правят тестото надуто и пухкаво. Втасването с мая е на същия принцип, само че там процеса е друг. 
Извъдот е , колкото по-кисело млякото, толкова по-бурна реакция със содата и повече отделен въглероден диоксид , а от там и по пухкаво тесто.
Царят на печивата е въглеродният диоксид. Стремежа при всяко тесто е да го получим в достатъчно количество, за да ни се получи изделието. 
Към някои печива се добавя алкохол, което е със същата цел- при печенето да се отдели , при което да набухне тестото. 
Втасването с мая е алкохолна ферментация на захарите от брашното от дрождите на маята, при което освен алкохол, се отделя и въглероден диоксид и вода. Може да ви се струва абсурдно, но вземете си наврете носа в едно превтасало тесто и няма начин да не усетите алкохолния дъх, особено при козунака.
Някои чичовци на село си варят ракия от ечемик, ферментирал с мая за хляб.
Хайде да не ви досаждам повече. Ако имам грешка в инфото ми сигнализирайте ! : )))))

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Към хората, които искат да оставят коментар нека знаят, че не съм наложила абсолютно никаква модерация и предварително одобрение на вашите мнения. Ако не си виждате мненията вината не е в мен. Аз също не зная за тях! Тези които се появяват под публикациите ми са под чужд контрол и преценка. Това е нашата демокрация!