От Дебелана към имитаторите и плагиатите

Рецептите, които съм отбелязала като авторски, може да ги готвите колкото си искате у вас си. Не разрешавам с мои авторски рецепти, да си правите предаванията и изявите в интернет и по телевизията, без да ме упоменавате. Въпрос на възпитание и етика. Създайте си ваше уникално съдържание за продуктово позициониране и печалба от реклама. Като не можете да бъдете оригинални с нищо създадено от вас, не се бутайте на първа линия. Нета вече се задушава от плявата на импровизаторите, имитаторите и плагиатите.
Ако искате по-големи снимки, цъкнете върху тях.

понеделник, 17 януари 2011 г.

От каляската на Пепеляшка

В сезона на тиквите ще ви предложа две селски лакомства от тиква. 
Едното е най-обикновена печена тиква , но има хора, които не знаят как да си изпекат тиква. Аз за това съм тук.
Измивате старателно кората на една голяма тиква - Балка, разцепвате я на големи резени, почиствате старателно от семките и подреждате в голяма дълбока тава с кората нагоре. Наливате в тавата около два пръста вода, да се потопи сърцевината и и слагате на най-силна фурна да се пече. 
Щом сърцевината омекне, с една решетъчна лопатка обръщате внимателно парчетата вече с кората надолу. Ако има останала  вода я изливате всичката. Наръсвате обилно с кристална захар и слагате отново във фурната да се карамелизира захарта. 
Може да запечете тиквата с малко захар, а отделно да карамелизирате и да я залеете , когато се запече. Тази на снимката съм я заляла с мед.
Друг начин, който е по-икономичен от към разход на енергия е да сварите парчетата с кората до полу-готовност в голяма тенджера и след това да ги запечете по горния начин.
Друг начин е да сварите тиквата абсолютно почистена от кората , нарязвате я на кибритени кутийки и я сварявате до полуготовност. След това я слагате в тава, засипвате обилно със захар и запичате. 
А тук ще ви покажа един селски десерт, който бабата на моят съпруг през зимата, правеше всяка седмица.
 
                                               Тиква с мляко
Почиствате около 1 кг. тиква, за предпочитане от сорта цигулки, които растат на чердак, защото са с много нежна и финна сърцевина,нарязвате я  на локумчета и слагате да се свари малко. 
На дъното на една средноголяма, но задължително дълбока тава се слага по цялото дъно 1 кафяна чашка с измит ориз. Напръсква се с малко олио или парченца краве масло. 
Върху тях се разпределя равномерно сварената тиква , но да си остане на парченца. Това се залива със смес за крем карамел от 4 яйца, 1 и 1/2 чаша захар, 1 литър прясно мляко и ванилия. Пече се докато хване коричка и оризът набъбне. Консумира се охладена.
Ако е много нежна тиквата, може направо да се сложи сурова върху ориза и първо да се запече във фурната с малко вода и когато набъбне ориза да се залее със яйчната смес.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Към хората, които искат да оставят коментар нека знаят, че не съм наложила абсолютно никаква модерация и предварително одобрение на вашите мнения. Ако не си виждате мненията вината не е в мен. Аз също не зная за тях! Тези които се появяват под публикациите ми са под чужд контрол и преценка. Това е нашата демокрация!