От Дебелана към имитаторите и плагиатите

Рецептите, които съм отбелязала като авторски, може да ги готвите колкото си искате у вас си. Не разрешавам с мои авторски рецепти, да си правите предаванията и изявите в интернет и по телевизията, без да ме упоменавате. Въпрос на възпитание и етика. Създайте си ваше уникално съдържание за продуктово позициониране и печалба от реклама. Като не можете да бъдете оригинални с нищо създадено от вас, не се бутайте на първа линия. Нета вече се задушава от плявата на импровизаторите, имитаторите и плагиатите.
Ако искате по-големи снимки, цъкнете върху тях.

понеделник, 17 януари 2011 г.

Баница с кайма и гъби

Баница с кайма правя още от зората на демокрацията, когато нямаше интернет и си спомням, че много трудно си намерих тогава рецепта. А защо си търсех рецепта? Защото като четях книги и там героите ирландци, ядяха баница с овче месо, което било тяхно традиционно лакомство или пай с месо, както го наричаха. Тогава ми течаха лигите, защото съм с голямо въображение и много впечатлителна. 
Веднъж реших да прежаля една кайма и вместо кюфтета, да се опитам да направя баница с кайма. Голямо обръщане на наличните ми книги направих, но накрая намерих. 
Спомням си, че тогава в плънката надробих и нашенско сирене, за да не избягам много от традиционния вкус. Пак се получи. Ми то си е плънка за сърми и мусака, само че наложено между кори за баница.


За тази сега, използвах 500 гр. кайма, 1 голяма глава лук, едни изостанали гъби около 300 гр, 1 чаена лъжичка червен пипер, малко чер пипер, чубрица или риган. Кори за баница от домашно точените, които продават в магазина.  
Лукът се запържва до стъклено и се прибавят нарязаните гъби да се запържат и те. Прибавя се каймата и се запържва като се надробява на трохи. Когато всичко е готово, се прибавя червения пипер и другите подправки. Ако ви се струва безсолно, прибавете малко сол в плънката и малко в яйцата за заливката.
Моите кори са три броя , което означава, че плънката я разпределих на две части.Ако са много големи се набират и надиплят равномерно.
Отгоре баницата се залива с 3 яйца /понеже в този сезон малко ми свидят яйцата/, разбити с малко вода и 3-4 лъжици кисело мляко. Моите кори са много фини и за това слагам малко вода. Вашите ако са дебели е удачно да сложите поне 300 мл.. Оставя се за няколко минути да попие течността след което отгоре и се рендосва кашкавал. Пече се първо на 200 градуса , след 15 минути се намалява на 150 и така до като се изпече.
Количеството на тази плънка по лична преценка ми дойде в повече за тези кори от 350 грама. Ако корите са от 500 грама , всичко ще пасне точно.
С останалата плънката направих омлет.

2 коментара:

Към хората, които искат да оставят коментар нека знаят, че не съм наложила абсолютно никаква модерация и предварително одобрение на вашите мнения. Ако не си виждате мненията вината не е в мен. Аз също не зная за тях! Тези които се появяват под публикациите ми са под чужд контрол и преценка. Това е нашата демокрация!