От Дебелана към имитаторите и плагиатите

Рецептите, които съм отбелязала като авторски, може да ги готвите колкото си искате у вас си. Не разрешавам с мои авторски рецепти, да си правите предаванията и изявите в интернет и по телевизията, без да ме упоменавате. Въпрос на възпитание и етика. Създайте си ваше уникално съдържание за продуктово позициониране и печалба от реклама. Като не можете да бъдете оригинални с нищо създадено от вас, не се бутайте на първа линия. Нета вече се задушава от плявата на импровизаторите, имитаторите и плагиатите.
Ако искате по-големи снимки, цъкнете върху тях.

неделя, 30 януари 2011 г.

СУСАМКИ - ама истински

Рядко се случва, да вися на опашка на касата в магазин и да не си прибавя към покупките, от онези сусамки, които стоят изкушаващо подредени на стелажчетата до касите.
Толкова много ги обичам, че рядко им устоявам. 
От детството си си спомням, че майка ми правеше понякога, но със слънчогледови семки, а дядото на моят съпруг, както вече съм споменала , ги е правел професионално. Това ме накара да издиря рецептата, макар в книгата на дядо да я няма, но свекърва ми ми разказа, че го е гледала докато ги прави на времето и ми разясни основните положения.

Продукти : 2-3 ч.ч сусам , 2 ч.ч. кристална захар, 3 с.л. оцет, 3 с.л. течна глюкоза /сладкарска/, 150 мл вода.

Всички продукти без сусама, се слагат в дълбок съд да заврат. Сиропа ври, докато капчица капната от него в студена вода, замръзне веднага на кораво топченце. Топченцето задължително се опитва , като то трябва да се троши като бонбона, да хрущи, а не да лепне по зъбите. 
Сусамът е желателно да е предварително леко запечен във фурната, за добиване на приятно печен вкус. Когато сиропът стане готов, сусамът се изсипва в него с непрекъснато разбъркване. Сместа се събира на топка и е желателно още малко да се задържи с бъркане на огъня, да се "изпече", до получаване на лек карамелен цвят и вкус. 
Готовата маса се изсипва, на намазана с олио плоча и се заглажда с омазнен широк нож или шпатула на дебелина около 1 см. Веднага се нарязва на пръчици . Като замръзне , пръчиците се отлепват внимателно. Съпругът ми твърди, че дядо му е оформял сместа, директно на масата върху мушамата намазана с олио, което не знам дали е удачно за днешните мушами.Добрите сусамки не лепнат, не цапат и хрупат като бонбони. Моите ми се получиха от раз.
Сусамът може да се замени със всякакви други ядки, които задължително трябва да са запечени. Печени слънчогледови семки, печени фъстъци, орехи. Едрите ядки задължително се смилат на едро.
1 коментар:

Към хората, които искат да оставят коментар нека знаят, че не съм наложила абсолютно никаква модерация и предварително одобрение на вашите мнения. Ако не си виждате мненията вината не е в мен. Аз също не зная за тях! Тези които се появяват под публикациите ми са под чужд контрол и преценка. Това е нашата демокрация!