От Дебелана към имитаторите и плагиатите

Рецептите, които съм отбелязала като авторски, може да ги готвите колкото си искате у вас си. Не разрешавам с мои авторски рецепти, да си правите предаванията и изявите в интернет и по телевизията, без да ме упоменавате. Въпрос на възпитание и етика. Създайте си ваше уникално съдържание за продуктово позициониране и печалба от реклама. Като не можете да бъдете оригинални с нищо създадено от вас, не се бутайте на първа линия. Нета вече се задушава от плявата на импровизаторите, имитаторите и плагиатите.
Ако искате по-големи снимки, цъкнете върху тях.

сряда, 2 февруари 2011 г.

Как да си сварите домашен сапун

Днес смятам да споделя своя опит при варенето на сапун. Тази дейност съм я усвоила от чисто любопитство, защото смятам, че никакъв опит в живота не е излишен. Сапун съм правила 3-4 пъти преди много години, когато слагаха сол в праха за пране и си беше голяма находка да си купиш нефалшив прах. Тогава Ариел и Персил не съществуваха още на българския пазар. Намираше се само Есекс и ОМО, които не ни бяха никак по джоба.
Моята свекърва правеше един бъркан сапун без варене в един леген , който беше толкова соден, че дразнеше ръцете при пране. 
Първият ми опит за варене на сапун беше твърде комичен, защото не ми бяха ясни нито процесите , които протичат, нито дозите , нито пък какво трябва да се получи накрая. Бяхме наклякали комшийките от махалата около казана и всяка бъркаше в едно съдче с една клечка смес и гадаехме, какво иска сега този сапун, вода ли, мазнина ли още сода ли? Стигнахме до там, че всяка донесе от в къщи каквито боклуци /под боклуци имам предвид гранясала мазнина/имаше да му добавим, наливахме вода, той кипеше абе пълен цирк. Накрая се получи нещо гнусно кафяво , което заявих , че ще го изхвърля.
После намерих свястна рецепта и в комбинация с познанията ми по химия нещата влязоха в релси.
И така, за добрият домашен сапун препоръчвам само бяла мас , която ви се е огранила от дългото съхранение или прясна такава. Също така и прясната сланина, която топите на мас става за целта. В миналото хората събираха препържена мазнина и от нея правеха сапун. Няма да ви казвам каква воня е после след изсушаването на дрехите. Това и в най-гладните си години не съм го допускала. 


ПРОДУКТИ
Содата е каустик - натриева основа /NaOH /, която може да е кристална или течна.
Аз съм получила добри резултати от кристална сода, като на 1 кг такава се дозира 6 кг мазнина. 
Кристалната сода се разтваря предварително в една кофа с малко вода. Понеже реакцията е екзотермична, т.е протича с голямо отделяне на топлина , много внимавайте да не се изгорите.Сместа буквално става гореща. 
Съдът в който ще топите сапуна, задължително трябва да е много дълбок и мазнината със разтворената сода да заема 1/3 от съда, защото по време на процеса кипи доста. 
Желателно съдът да е емайлиран, но в никакъв случай калайдисан защото калаят ще замине. Правила съм го в казана за компоти, но трябва да е с много добре изтъркана и измита ръжда, защото содата смъква всичко и сапунът ви няма да стане бял. Реакцията е толкова силна, че на една емайлирана тенджера ми се отстрани част от емайла от дъното.
Топенето до завирането може да е на силен огън, но после трябва да е е на равномерен , като не трябва да има допряно дърво то съдът. Налива се малко вода като цялото премерено количество за 6 кг мазнина и 1 килограм сода, мисля, че беше 10 литра. Разбъркването е с дървена лопатка. Когато вземе да кипи, се угася с канче вода от тези 10 литра. Варенето е около 3 часа като в началото масата прилича на вряща мазнина, която постепенно започва да става мътна, непрозрачна и бяла. Към края вече е вряща бяла каша, която като вдигнеш дървената лопата над казана и прави голям сапунен мехур наречен було. Това обикновено става , когато вече е изчерпана водата. Тогава сапунът се изпитва за готовност върху чисто сухо стъкло. Капка капната върху него трябва да замръзва без голямо разтичане и има вид на сапун. Около капката не трябва да има мокра ивица или пък да е разпръсната като пресечена. Трябва да е плътна бяла маса като крем от бяло нишесте. Всякакви бистри участъци показват, че сапуна трябва още да се вари и да му се добавя вода. Ако не се получава този резултат въпреки дългото варене, означава, че сте прибавили или много сода и трябва да се добави мазнина . Обикновено това е най-честата грешка добавянето на повече сода. За това си направете труда да си измерите предварително продуктите старателно. Не претендирам да съм голяма специалистка по сапуна, но всичко се усвоява, когато го направиш няколко пъти, тогава добиваш набито око. Но булото, което трябва да прави лопатката над съда е показателен за неговата готовност. Ако има вятър то е особено атрактивно , защото при вдигането и от сместа се образуват едни големи красиви сапунени завеси.
Когато прецените, че сапуна е готов, му се прибавя шепа сол за утаяване на нечистотиите, разбърквате го още малко и го махате от огъня и чак тогава му прибавяте есенция ако имате. 
Есенцията е специална на маслена основа и не е за хранителни цели. Така че, ако опитвате с есенция за сладки -ягода, малина, мента и прочие или ако решите да сложите ваш парфюм който не харесвате , едва ли ще получите нужният резултат.
Сапунът се налива в чист съд за предпочитане пластмасово корито и се оставя да другия ден да стегне. Може да го оставите и в съда , в който сте го варили. На другия ден го обръщате върху найлон на земята и с една тел го разрязвате на големи блокове, които с нож си го нарязвате на по-малки калъпчета- Суши се задължително на сянка нареден върху дъска. При сушенето калъпчетата се свиват на половина. Ако по него избият кристали или жълти капчици, това показва, че има не реагирала сода каустик, но това не пречи на бъдещето му оползотворяване. 
На дъното на съдът в който стяга сапуна може да има вода, така че се пазете да не ви залее при обръщането му. 
Ако сапунът е много воден, при сушенето калъпите ще се деформират силно. 
Важно е да знаете, че сапун който не ви харесва, може да го претопите наново или стар такъв да го прибавите към материала на нов, който правите, но след като сте дозирали материалите за новия. 
Този сапун е на 10 години


Ами това е !

6 коментара:

 1. Здравей, надявам се да ми помогнеш малко... Варих си на КОН сапун, стана мазничък, трудно се стига усещането за скръц :), но се пени добре. Реших, че ми е била в повече мазнината и затова добавих разтвор на NaOH, много малко, хем да е по-сапун, хем да не е толкова течен...и пак го поварих...PH 12 стана. В един руски сайт бая ме нахокаха, че съм нарушила процеса :) щом може да добавяме масло ако е било малко, зашо да не може да добавиме основа, ако е биола малко? За пране исакам да го ползвам, ръцете не са ми на рани( е, поизсъхват, но аз така или иначе в пералнята мисля да ползвам сапуна), а като сложих замърсени дрехи - пред очите ми водата стана мръсна , а прането светна :), без търкане :)
  Та ако разбираш повече от мен - толкова ли не може да се процедита както аз го направих ?

  Сега мисля дали да капна още мазнинка и да го поваря, че да стане 11

  Правих го от оризово олио, преди да добавя NaOH имаше лек аромат, не неприятен, а сега дори е без аромат, добавям малко течен прах за пране и бам - в пералнята :)

  ОтговорИзтриване
 2. сори, сега си прочетох грешките....
  Другото което ми хрумва да го оставя да зрее - да падне PH-то или да го поваря още ? Някакви идеи?

  ОтговорИзтриване
 3. Първо искам да уточня, че специалността ми не е парфюмерия и козметика и знанията ми за сапуна са от общата химия , която съм изучавала. Ако си решил да ме изпитваш посред нощ мога само това да кажа:
  1. рН 11-12 е на чистата основа в случая на содата каустик и калиевата основа. Сапунът, който е соли на тези основи са с рН 7 и се води с алкален характер. За това преди години имаше реклами, в които рекламираха сапун с неутрална реакция рН 5.5. Нали разбра1 няма сапун с рН 11-12, защото тогава ще ти се смъкне кожата от ръцете и ще започнат да се разлагат дрехите ти.
  Калият стои по-напред в редицата на активните елементи от натрия, от което би следвало ,че и основата му е по-активна , обаче неговите соли/сапуни / стават течни и са с по-мек характер.

  2.Калиевите сапуни са течните сапуни. Вече уточних , че сапунът не ми е специалност и не мога да дам повече инфо по въпроса.

  3.Този сапун за пране не става за автоматична пералня, защото сапуненият разтвор ще дава утайка по казана и нагревателя, от което системата ще се сдуха. Този сапун е за пране на ръка . Все пак уважавам повече праховете за пране, защото съдържат ензимни субстанции , които реагират върху различният тип замърсявания много ефективно. Домашен сапун малко трудно ще изпере кръв или мазнина, докато с Персила и следа не остава.
  4.Повечето аромати са съединения с мастна структура, за това, когато основата разлага общата мазнина при изготвянето на сапуна , разлага и тези аромати. По тази причина есенциите за сапун са на специална маслена основа, като се добавят в края на процеса, когато е завършило осапуняването на мазнините.
  За зреене на сапуна не съм чувала. За падането на рН вече обясних. Имаме процес на осапунване на мазнини, който е чисто химична реакция , а не биохимичен процес на зреене.

  ОтговорИзтриване
 4. Много полезно четиво, благодаря за споделеното! Дълго търсех рецепта за селски сапун, накрая се отчаях и пробвах рецептите за домашно-приготвен сапун на база сода каустик и растителни течни мазнини - зехтин и разни други масълца. Работата върви на вманиачаване, защото вече цял месец, като ме стегне шапката и...врътвам едно ново сапунче. Накачила съм ги да се проветряват на балкона, на сянка.
  Правя си ги за къпане, открих, че с добавка от утайка от кафе се получава чудесен пилинг ефект за кожата.
  Изобщо - манийка.
  Но, пак казвам - това е т.нар. "студен" процес, при който по американската бърза процедура, вместо да се вари 3 часа, сапунът се разбърква с пасатора и за няма и две минути вече "прави следа", което се счита за протекло осапуняване. После - във формички, престоява една нощ, за да стегне и...действително трябва да "зрее" около месец.
  Еййййй, много се радвам на тази класическа рецепта, отново благодаря за споделянето и ще помоля за разрешението на авторката да пусна линкче във фейсбук към нея (рецептата де).
  И - успех в начинанието!

  Сибил

  ОтговорИзтриване
 5. ИСКАМ ДА ДОБАВЯ ЧЕ ВЕЧЕ ГОТОВИЯТ САПУН СЛЕД КАТО СЕ ВАРИ ПОВТОРНО И СЕ ДОБАВИ ВОДА СТАВА ТВЪРД И СЕ ТЕМПЕРИРА НЯМА МИРИЗМА НА МАЗНИНА И СТАВА КАТО В МАГАЗИНИТЕ .КОКО

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Извинете , но малко не разбрах, какво казвате.
   Защо да варите повторно вече готовия сапун?
   Ако искате да преварите стар сапун, който не харесвате, може да го заврите с вода и така да го перварите без никакви други добавки.
   Миризмата на мазнина е само, когато мазнината е стара и огранена иначе самата сода дава мирис на сапун и за това всичкия сапун по магазините се ароматизира.
   Този термин "темпериране" ми е познат само , когато се използва за придаване на определена температура на нещо. Може и да има друго значение, но аз не го знам.

   Изтриване

Към хората, които искат да оставят коментар нека знаят, че не съм наложила абсолютно никаква модерация и предварително одобрение на вашите мнения. Ако не си виждате мненията вината не е в мен. Аз също не зная за тях! Тези които се появяват под публикациите ми са под чужд контрол и преценка. Това е нашата демокрация!