От Дебелана към имитаторите и плагиатите

Рецептите, които съм отбелязала като авторски, може да ги готвите колкото си искате у вас си. Не разрешавам с мои авторски рецепти, да си правите предаванията и изявите в интернет и по телевизията, без да ме упоменавате. Въпрос на възпитание и етика. Създайте си ваше уникално съдържание за продуктово позициониране и печалба от реклама. Като не можете да бъдете оригинални с нищо създадено от вас, не се бутайте на първа линия. Нета вече се задушава от плявата на импровизаторите, имитаторите и плагиатите.
Ако искате по-големи снимки, цъкнете върху тях.

четвъртък, 17 март 2011 г.

Питка- Розичка

Детенцето ми навърши пълнолетие и по този повод мама му измисли питка. После мама видя в интернет , че нищо ново не е измислила /конкретно за този случай, заради оня случай.../, но както и да е :)...


Питката :
500 мл прясно мляко, 2 яйца, по 1 с.л. сол, захар и олио и 20 гр прясна мая /замразена/, около 1 килограм качествено бяло брашно и 1 пакетче от 125 гр краве масло.

 

Маята се разтваря в затопленото мляко. Прибавят се солта, захарта и олиото , 1 цяло яйце и 1 белтък. Жълтъка го отделям за намазване като го поставям в чашка и му прибавям прясно мляко да го покрие и 1с.л. олио. Така успешно се съхранява, без да засъхне до употребата му, а глазурата направена с добавка на мляко и олио прави коричката на питката по-мека и не толкова корава , както когато се намазва само с жълтък.
Замесва се тесто, което се меси до изглаждане. Разделя се на две топки. Всяка топка се разточва на кръг дебел около 0,5 см и се намазва с разтопено краве масло. Нарязва се радиално на триъгълници.


Взема се един триъгълник и се навива на кифличка като за питка "слънце". Взема се втори триъгълник и получената кифличка се увива в него като като се обърне прилича на розичка.Розичките се подреждат изправени симетрично, в добре подмазана тава и се оставят да втасат.
След като втасат се заливат с останалото леко разтопено краве масло /ако ви е останало/. Кравето масло го топя в микровълновата фурна само до разтапяне, без да се сгорещява. 

Най-накрая разбивам с четка отделения жълтък с млякото и олиото и внимателно намазвам розичките.
Пека я на 200 градуса около 40 минути като питката я слагам в студена фурна и включвам след това. 

Обикаля си нивата и ядете до пръсване. Моите гости само пита ядоха. Кравето масло я прави особено вкусна.

Малко ми се разкривиха розичките, защото я втасвах дълго време на студено и кльопнаха от големия престой преди печене.
Малко и попрегорих връхчетата, защото се бях заплеснала в нета естествено ...
Никой не е съвършен :)))))))........

2 коментара:

  1. СЕГА И АЗ ЛИ ДА ПИША ЧЕ НЕ МОЖИШ ДА ГОТВИШ В БЛОГА ТИ!!! Защото наистина си го видях като поразгледах и попрочетох!
    Нито съм те канила в блога си нито искам мнението ти!
    Ако не ти харесва никой не те кара да влизаш в него!

    ОтговорИзтриване
  2. Свободна си да кажеш, каквото си искаш!

    ОтговорИзтриване

Към хората, които искат да оставят коментар нека знаят, че не съм наложила абсолютно никаква модерация и предварително одобрение на вашите мнения. Ако не си виждате мненията вината не е в мен. Аз също не зная за тях! Тези които се появяват под публикациите ми са под чужд контрол и преценка. Това е нашата демокрация!