От Дебелана към имитаторите и плагиатите

Рецептите, които съм отбелязала като авторски, може да ги готвите колкото си искате у вас си. Не разрешавам с мои авторски рецепти, да си правите предаванията и изявите в интернет и по телевизията, без да ме упоменавате. Въпрос на възпитание и етика. Създайте си ваше уникално съдържание за продуктово позициониране и печалба от реклама. Като не можете да бъдете оригинални с нищо създадено от вас, не се бутайте на първа линия. Нета вече се задушава от плявата на импровизаторите, имитаторите и плагиатите.
Ако искате по-големи снимки, цъкнете върху тях.

петък, 6 май 2011 г.

Гергьовденски ориз с агнешка карантия на пещ

До снощи нямах никакво намерение да готвя агнешко за днес, защото първо нямаме Георгевци в къщи и второ не се организирахме компания за празнуване. Обаче снощи комшийката ми ме покани ако имам месце да ходя да занеса да го изпека в тяхната пещ. 
Приготвеното в пещ месо е голям деликатес и всеки селянин знае за какво говоря. Неповторимият мирис на дърва, особено на ориза, не можеш да го докараш и в най-скъпата печка с не знам колко програми  и вентилатори. 
За това когато получих поканата, както нямаше да готвя нищо агнешко за днес , така и хукнах по тъмниците в дъжда да търся нещо от агнешко на село в бакалиите. Е успях да си купя набор замразена карантия и 3 агнешки кратунки. Важното е да се яде на днешния ден агнешко според традицията , друг е въпроса , че няма да е месце от вратленцето. Това ми е любимото на агънцето.


Та сега ще ви покажа как се готви ориз с дробине на пещ на село.


Продуктите са според обема на тавата. Моята е доста големичка /мисля че 30 см диаметър/.
За моята тава се отмерва една пълна купа ориз около 500 гр , изчиства се и се измива.
Около 1 кг. карантия се попарва , измива и нарязва на дребно.
В дълбок тиган се запържва 1 голяма връзка зелен лук . Когато омекне леко се прибавя оризът и се запържва леко. Прибавя се чер пипер. Някои слагат и 1 с.л. червен пипер, но аз го обичам бял ориз. Прибавя се нарязаното дробине и се размесва добре. Най -накрая се нарязва 1 връзка зелен магданоз, 1 връзка зелен джоджен, и без да се задушава повече се разбърква и се изсипва в тавата , в която ще се пече. Прибавят се 6 мерки вода на мярката ориз /1:6/, защото към оризът за пещ се прибавя повече вода от този в обикновена фурна. Там често загаря по дъното.Посолява се на вкус . Най отгоре се покрива плътно с 2 пласта магазинско фолио и се мята в пеща. Нашият го пекоха 2 часа и половина и стана перфектен, без никакво загоряло и с лек дъх на дръвца. Страхотен вкус .

А това са агнешките главички на пещ. Малко са зловещи за показване ама това сме ние двукраките месоядни бозайници.:))


Тях ги приготвям така както приготвям и агнешкото. Натривам ги със сол, чер пипер, червен пипер и олио и на дъното на тавата сипвам малко бира. Покривам плътно с фолио тавата и бум в пещта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Към хората, които искат да оставят коментар нека знаят, че не съм наложила абсолютно никаква модерация и предварително одобрение на вашите мнения. Ако не си виждате мненията вината не е в мен. Аз също не зная за тях! Тези които се появяват под публикациите ми са под чужд контрол и преценка. Това е нашата демокрация!