От Дебелана към имитаторите и плагиатите

Рецептите, които съм отбелязала като авторски, може да ги готвите колкото си искате у вас си. Не разрешавам с мои авторски рецепти, да си правите предаванията и изявите в интернет и по телевизията, без да ме упоменавате. Въпрос на възпитание и етика. Създайте си ваше уникално съдържание за продуктово позициониране и печалба от реклама. Като не можете да бъдете оригинални с нищо създадено от вас, не се бутайте на първа линия. Нета вече се задушава от плявата на импровизаторите, имитаторите и плагиатите.
Ако искате по-големи снимки, цъкнете върху тях.

четвъртък, 5 май 2011 г.

Пролетно агнешко с грах

Тази рецепта е моя импровизация. Получи ми се веднъж, когато реших да готвя агнешко с грах с добавка на пресен чесън. Стана фантастично.
Има два варианта на тази манджа, с пресен /замразен/ грах, с консерва или сух като боба.
Когато я готвите с пресен грах, трябва да го варите заедно с месото. 
Ако е сух грах, трябва да го накиснете предварително, както киснете зрял боб. 
Ако е грах консерва, трябва да го прибавите накрая, след като се е сварило месото.
Аз готвя предимно със замразени зеленчуци. 
В една тенджера слагате да се запържи в олио нарязаното на порции агнешко месо. Това е необходимо, за да се запечата месото и да не се развари в последствие. Освен това при пърженето се образуват ароматни вещества, които придават по-добър вкус на манджата и месцето. Когато порциите побелеят и хванат лека коричка им прибавяте една връзка нарязан пресен лук и една връзка нарязан пресен чесън, 1 нарязан морков на парченца. Прибавя се количеството грах и съвсем леко се задушават зеленчуците, след което се заливат с вода, колкото да го покрие 2-3 пръста и се оставя да се свари  на средна температура. От време на време се разбърква, защото ако е стар граха бързо разпуква, отделя си нишестето и манджата загаря. 
След като се сварят месото и граха се добавя 1 пълна лъжица червен пипер и 1 настърган домат или същото количество от консерва. Допълнително олио се добавя по лична преценка. 
След като всичко е готово, махам от огъня и му нарязвам една китка пресен магданоз и пресен джоджен и смлян черен пипер.

Ако се готви с грах от консерва, след като се свари месото чак тогава се прибавя. 
Ако манджата ви се струва рядка или бистра, разтварят се 2-3 лъжици пшеничено или царевично брашно във вода и се сгъстява докато клокне. 
Ако ви прави впечатление, голяма част от продуктите ги слагам накрая на готвенето. Това съм си го изградила като способ, защото така се запазват екстрактивните вещества и аромати на отделните продукти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Към хората, които искат да оставят коментар нека знаят, че не съм наложила абсолютно никаква модерация и предварително одобрение на вашите мнения. Ако не си виждате мненията вината не е в мен. Аз също не зная за тях! Тези които се появяват под публикациите ми са под чужд контрол и преценка. Това е нашата демокрация!