От Дебелана към имитаторите и плагиатите

Рецептите, които съм отбелязала като авторски, може да ги готвите колкото си искате у вас си. Не разрешавам с мои авторски рецепти, да си правите предаванията и изявите в интернет и по телевизията, без да ме упоменавате. Въпрос на възпитание и етика. Създайте си ваше уникално съдържание за продуктово позициониране и печалба от реклама. Като не можете да бъдете оригинални с нищо създадено от вас, не се бутайте на първа линия. Нета вече се задушава от плявата на импровизаторите, имитаторите и плагиатите.
Ако искате по-големи снимки, цъкнете върху тях.

сряда, 5 октомври 2011 г.

Селски Торлю гювеч

Може да ви е смешно названието , но в действителност гювеча , който се приготвя от всичко, което имаш в градината се нарича Торлю гювеч. Това че е станал нарицателно на нещо, което е правено без мярка е точно така. В този гювеч, каквото и да сложиш все ще стане манджата.


Продуктите са : картофи, червени и зелени чушки, патладжан, лук, моркови, домати, бамя, зелен грах и зелен фасул. Може да сложите дори тиквичка и гъби. Прясната целина в моята рецепта е задължителна. Открила съм , че това е идеалната подправка за този тип летни ястия и особено много подхожда на гювеч и други манджи с картофи.


Зеленчуците се почистват и се измиват. В селските манджи е характерно едрото нарязване на продуктите, така да се каже на две на три, защото ако са много наситнени, когато врат ще се разпаднат и ще стане една каша . 
В полза на здравословното хранене , когато готвя не запържвам нищо. 
Нарязаните зеленчуци без бамята, доматите и целината ги покривам три пръста с вода и ги слагам да се варят. Когато се сварят картофите се прибавят ситно накълцаните домати и бамята. Ако бамята я сложите рано ще се развари и ще олигави цялата манджа. Майка ми ми препоръча да я накисна в оцет докато дойде време да я прибавя, това го изпълних , но не забелязах да и се отстраниха съществено лигите.
Когато и доматите и бамята се сварят /попарят/ се посолява на вкус, прибавя 1 супена лъжица червен пипер, дафинов лист, бахар и олио . Ако картофите не са пуснали достатъчно нишесте да е сгъстило соса, се добавя 1-2 супени лъжици брашно размито в студена вода.
След като всичко е готово, изключва се и се добавя прясната целина и магданоз.
Този гювеч може да се сготви и в пръстен гювеч. Тогава всички продукти / включително и подправките/ се поставят , разбъркват, заливат се с вода и се слага да се пече във фурна до готовност.

Ако пък му се прибавят пържени кюфтенца моментално става "Кюфтета по Чирпански"


1 коментар:

Към хората, които искат да оставят коментар нека знаят, че не съм наложила абсолютно никаква модерация и предварително одобрение на вашите мнения. Ако не си виждате мненията вината не е в мен. Аз също не зная за тях! Тези които се появяват под публикациите ми са под чужд контрол и преценка. Това е нашата демокрация!