От Дебелана към имитаторите и плагиатите

Рецептите, които съм отбелязала като авторски, може да ги готвите колкото си искате у вас си. Не разрешавам с мои авторски рецепти, да си правите предаванията и изявите в интернет и по телевизията, без да ме упоменавате. Въпрос на възпитание и етика. Създайте си ваше уникално съдържание за продуктово позициониране и печалба от реклама. Като не можете да бъдете оригинални с нищо създадено от вас, не се бутайте на първа линия. Нета вече се задушава от плявата на импровизаторите, имитаторите и плагиатите.
Ако искате по-големи снимки, цъкнете върху тях.

понеделник, 24 октомври 2011 г.

Домашен пастет от свински черен дроб в буркани

Тази рецепта е в раздел домашно консервиране, защото се съхранява във вакумирани стъклени буркани от 400 мл /бившите за лютеница/ с традиционни капачки за буркани.
Рецептата съм я правила два пъти и е ставала доста сполучлива, като се съхранява успешно цяла зима на хладно без никакъв проблем. Това е консерва като всички останали. От години вече не колим прасе в къщи и за това не мога да приложа снимков материал, но искам да съм в помощ на хората, които все още го правят.

Продукти за рецептата :
Свински черен дроб 2,5 кг. , месо от свинската глава заедно с бузите 2,5 кг, 80 гр сол, 300 гр лук, 1 литър бульон от главата, 30 гр чер пипер, 1 индийско орехче.
На свинската глава и се отделят ушите и езика и се слага да се свари в подсолена вода до пълно разваряване и лесно отделяне на коситте от месото. След като се свари се обезкостява старателно и месото се смила заедно с кожата и мазнините през ситна решетка на месомелачката. 
Черният дроб се почиства от всички кръвоносни съдове, ципи и жили и се обработва суров , като също се смила на месомелачка. Получената кървава маса се смесва със смляното месо и се прибавят подправките и настъргания лук. Това всичкото се пасира с мощен пасатор докато стане на финно пюре като по малко се прибавя от бульона , в който е вряла главата. 
Трябва да се получи рядка месна маса, която ще стегне при вакумирането.
Искам да уточня една подробност за черният дроб, че в сурово състояние, той има свойството да поема много вода и мазнина, така че не се притеснявайте за крайния резултат. 
Свинската кожа от главата , която също е прибавена към пастета, ще си изпълни желиращите свойства, чрез естествения колаген , който се съдържа в нея.
След като всички подправки са прибавени и солтта сте си  ядокарали на вкус, се пълни в бурканчетата, запечатва се и се вакумира в разстояние поне на 1 час и 30 минути, а за по-сигурно 2 часа след завирането.
В тази рецепта за домашен пастет участват само натурални продукти, без промишлени пълнители за тегло и обем , от което следва , че ще е и доста калорична. 
Не очаквайте да получите приятния розов цвят на промишления пастет. Към него са прибавени нитратна сол и полифосфати, които няма как да си ги осигурите в къщи.
Успех!

4 коментара:

 1. ЩЕ ГО ПРОБВАМ БЛАГОДАРЯ МИЛЕНЧЕТО.

  ОтговорИзтриване
 2. prekrasna recepta i az shte se probvam

  ОтговорИзтриване
 3. много добра рецепта и разбираемо написана.
  поздрави
  митьо дебелия

  ОтговорИзтриване
 4. Рецептата е много подробно описана,за което благодаря! Тъкмо от нея имах нужда,тъй като съм я позабравила,а ми се налага да приготвя пастет,именно в буркани. Сърдечно благодаря!😀

  ОтговорИзтриване

Към хората, които искат да оставят коментар нека знаят, че не съм наложила абсолютно никаква модерация и предварително одобрение на вашите мнения. Ако не си виждате мненията вината не е в мен. Аз също не зная за тях! Тези които се появяват под публикациите ми са под чужд контрол и преценка. Това е нашата демокрация!