От Дебелана към имитаторите и плагиатите

Рецептите, които съм отбелязала като авторски, може да ги готвите колкото си искате у вас си. Не разрешавам с мои авторски рецепти, да си правите предаванията и изявите в интернет и по телевизията, без да ме упоменавате. Въпрос на възпитание и етика. Създайте си ваше уникално съдържание за продуктово позициониране и печалба от реклама. Като не можете да бъдете оригинални с нищо създадено от вас, не се бутайте на първа линия. Нета вече се задушава от плявата на импровизаторите, имитаторите и плагиатите.
Ако искате по-големи снимки, цъкнете върху тях.

петък, 4 ноември 2011 г.

Варено жито за Задушница по Търновски

 Варено жито и раздавки от Задушница са ми едно от любимите неща, които обичам да хапвам. Може да звучи смахнато, но всеки си има странности, а жито си правя през цялата година независимо дали има повод или не.
За приготвянето първо искам да уточня, че в различните краища на България, житото за нашите ритуали го приготвят по различен начин. В нашия край го правим добре сварено като десерт, докато на други места го правят много сухо като трохи, и те не харесват нашето, ние пък не харесваме тяхното , та за това изрично съм уточнила , че е както го правим в Търновско.
Избира се грухана пшеница от сигурна фирма, например Слънчо-Свищов и се почиства от примеси. Измива се в гивгир и се залива с вода в голяма тенджера. Водата се измерва- на 1 мярка жито - 4 мерки вода. Аз специално го варя, докато зрънцата започнат да "цъфват" и да се дъвче. След като се свари го завивам го с нещо дебело,плътно да се задушава няколко часа, докато си "изпие" цялата вода. 
Това все още не е готово

Най-удобно е да се вари вечер и до сутринта е готово. Имайте предвид , че ако прекалите с водата и не го задушите достатъчно, след като му сложите захарта ще се оводни.

Обичам жито с много миризми и за това наблягам на тях, когато го овкусявам.
На 500 гр /несварено/ жито слагам 200 гр кристална захар, кората на 1 лимон, 1/2 пакетче канела, 2 ванилии, 1 голяма чаша едро смлени орехи /колкото повече-толкова по-вкусно/. За спойка на зрънцата добавям няколко смлени бисквити, ако е много водно повече, като може и да са цял пакет от маслените. 
Аз по собствено желание прибавям и 100 гр бели стафиди. 


Това всичкото го объквам старателно и житото е готово. Съхранява се в хладилник, че бързо вкисва.

 

1 коментар:

  1. Много ми хареса рецептата!Точно както я прави баба!Браво!

    ОтговорИзтриване

Към хората, които искат да оставят коментар нека знаят, че не съм наложила абсолютно никаква модерация и предварително одобрение на вашите мнения. Ако не си виждате мненията вината не е в мен. Аз също не зная за тях! Тези които се появяват под публикациите ми са под чужд контрол и преценка. Това е нашата демокрация!