От Дебелана към имитаторите и плагиатите

Рецептите, които съм отбелязала като авторски, може да ги готвите колкото си искате у вас си. Не разрешавам с мои авторски рецепти, да си правите предаванията и изявите в интернет и по телевизията, без да ме упоменавате. Въпрос на възпитание и етика. Създайте си ваше уникално съдържание за продуктово позициониране и печалба от реклама. Като не можете да бъдете оригинални с нищо създадено от вас, не се бутайте на първа линия. Нета вече се задушава от плявата на импровизаторите, имитаторите и плагиатите.
Ако искате по-големи снимки, цъкнете върху тях.

неделя, 4 декември 2011 г.

Никулденски шаран пълнен с орехи и гъби.

Авторска рецепта 

Много обичам шаран. Мога да ям всеки ден, без да ми омръзне. Обаче го обичам само пържен, но днес реших да импровизирам и да го приготвя печен- пълнен. Понеже съм яла пълнен шаран с орехи и лук, и нещо сладкия вкус и миризма на печен лук в комбинация с риба не ми допада, реших да импровизирам и да  заменя лука с гъби печурки. Получи се много вкусна съчетание за моя вкус, дори съм прекалено доволна от крайния резултат. Сега малко за шарана. Това е риба, която е любима само по нашите ширини. Доколкото съм чувала, западняците никак не я уважават и я смятат за мръсна риба, като предпочитат само бяла такава. Може да имат право, защото народното название на шарана е "прасе" понеже не е претенциозен към мръсни води, а и се заравя в тинята. По тази причина месото му поема този гаден вкус, който може да те откаже да го ядеш. 
Най-добрият шаран е култивирания, гледан във водоеми с чиста вода, която редовно се обогатява с кислород, да е ял чиста храна -житце. 
По тези причини, много е важно от кой търговец ще си закупите рибата за празника, дали после ще ядете и ще плачете или ще се наслаждавате на вкусно месо. За това си набележете един търговец и само от него си вземайте, особено ако знаете, че той е производителя и партидите му винаги са само от един и същи водоем. Аз съм доволна от шарана , който продават в МЕТРО. Винаги ми се е случвал шаран с добър вкус. Веднъж си говорих с чичкото там, че ги държали в аквариуми с кислород и ги вземали от добър водоем, но вече забравих кой. Оа някой от язовирите на ТЕЦ-овете спомена.
Така, много се отклоних. 


Моят шаран се приготвя така :
Вземате един шаран около 1,5 -2 кг, изчиствате го , измивате го и го насолявате обилно. Така добре осолен го оставям да престои едно денонощие в хладилника, за да поеме сол. Когато ще го приготвям вече, го измивам от пуснатите лиги и кръв и без да го соля допълнително, го оставям  да се отцеди от водата. След това го отупвам с брашно, така както е цял и го слагам в дълга тава добре намазнена с олио. В тавата го обръщам и от двете страни да се намазни добре целия. След това приготвям плънката.
Нарязвам около 200 грама гъби печурки и ги слагам с малко сол и олио да омекнат на котлона. След като спихнат и си пуснат водата им прибавям 1 ч.ч едро смлени орехи , малко чер пипер и разбърквам. Орехите веднага поемат сока на гъбите и плънката става достатъчно сочна. Без да обработвам повече я напълвам в корема на шарана. На моят шаран не съм му зашивала корема, оставих го така. Плънката е лепкава и не изтича.
След това подреждам около него цели гъбки и няколко сурови картофа нарязани на кръгчета за по-добър фасон.
Пече се в силна фурна като може да се полее 1-2 пъти с лъжица от пуснатата мазнина.
Резултата си заслужава и вашите гости ще бъдат очаровани.
В плънката може да се добави малко канела, но у дома хората са леко задръстени и не приемат подобни своеволия от моя страна. :)Няма коментари:

Публикуване на коментар

Към хората, които искат да оставят коментар нека знаят, че не съм наложила абсолютно никаква модерация и предварително одобрение на вашите мнения. Ако не си виждате мненията вината не е в мен. Аз също не зная за тях! Тези които се появяват под публикациите ми са под чужд контрол и преценка. Това е нашата демокрация!