От Дебелана към имитаторите и плагиатите

Рецептите, които съм отбелязала като авторски, може да ги готвите колкото си искате у вас си. Не разрешавам с мои авторски рецепти, да си правите предаванията и изявите в интернет и по телевизията, без да ме упоменавате. Въпрос на възпитание и етика. Създайте си ваше уникално съдържание за продуктово позициониране и печалба от реклама. Като не можете да бъдете оригинални с нищо създадено от вас, не се бутайте на първа линия. Нета вече се задушава от плявата на импровизаторите, имитаторите и плагиатите.
Ако искате по-големи снимки, цъкнете върху тях.

петък, 16 март 2012 г.

Селски тутманик

Сега ще напиша рецепта за класически тутманик, точно както го правеше моята баба. Малко се ядосвам, когато на всяка пита със сирене и се казва тутманик, не че аз не казвам на всички сладки -"курабии" , но все пак трябва да има ред и дисциплина :)).
След време ще напиша още една класическа рецепта от стара книга, но когато му направя хубави снимки, защото през тази досадна зима слънце не видяхме. И на този снимките са му ужасни, за втори път го правя тази зима, но докато втаса и го изпека и то мръква. Все пак дава някаква обща представа.


Рецептата :
Тестото може да бъде , както от обикновено хлебно/вода, сол , мая/, така и от тесто с мляко и някое яйце. Въобще хлебните изделия с мая всякак стават вкусни, обаче основното , което ги прави по-вкусни е мазнината. Тестено изделие с малко мазнина , ще бие на хляб, независимо дали става въпрос за питка или козунак.
За това тесто съм използвала само:


 300 мл прясно мляко, 1 равна с.л. сол, 20 гр прясна мая, 1 с.л. захар и бяло брашно около 800 гр. Свинска мас около 200 гр.
За пълнежа 2 яйца и около 200 гр сирене.


От продуктите за тесто /без маста/ се измесва гладко тесто, което се разделя на три топки. Оставят се да починат около 15 минути.
Тавата , в която ще се пече тутманика се намазва обилно с неразтопена мас, а другата леко се разтапя в микровълновата.
Първата топка тесто се потопява в маста и така омазнена се разтегля според големината на тавата. Слага се половината пълнеж от размесени яйца и сирене.
Втората топка тесто се потапя отново в маста и тя се разтегля с ръце върху пълнежа. Слага се втората половина от пълнежа.
Третата топка по същия начин се потапя в останалата мас и се разтегля с ръце да покрие най-отгоре. Намазва се с остатъците от разтопената мас.
Леко се притиска с ръце да се изравни и се нарязва внимателно на квадрати.


Оставя се да втаса , и когато напълни 2/3 от тавата се слага в студена фурна на 200 градуса да се пече. 
Пече се докато добие златист цвят и сте сигурни, че отдолу е изпечен.
Задушавате го и ам ам.Няма коментари:

Публикуване на коментар

Към хората, които искат да оставят коментар нека знаят, че не съм наложила абсолютно никаква модерация и предварително одобрение на вашите мнения. Ако не си виждате мненията вината не е в мен. Аз също не зная за тях! Тези които се появяват под публикациите ми са под чужд контрол и преценка. Това е нашата демокрация!