От Дебелана към имитаторите и плагиатите

Рецептите, които съм отбелязала като авторски, може да ги готвите колкото си искате у вас си. Не разрешавам с мои авторски рецепти, да си правите предаванията и изявите в интернет и по телевизията, без да ме упоменавате. Въпрос на възпитание и етика. Създайте си ваше уникално съдържание за продуктово позициониране и печалба от реклама. Като не можете да бъдете оригинални с нищо създадено от вас, не се бутайте на първа линия. Нета вече се задушава от плявата на импровизаторите, имитаторите и плагиатите.
Ако искате по-големи снимки, цъкнете върху тях.

петък, 16 март 2012 г.

Торта "Виена"

На мама момченцето стана на 19 години и по този повод мама му направи любимата си торта "Виена". Това е моята любима торта, защото момченцето яде от всичко по много и няма особени претенции. В началото беше разочарован , че не е шоколадова, но след това я оправи за два дена без повече мрънкане.
Тортата претендира само да е Виена, защото съм крала рецептата по вкус, когато съм я яла на сладкарница. Основният аромат е на квасена сметана, малиново сладко и кафе.


Продукти за блатовете :
5 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 пълна супена лъжица кафе, 1 ч.ч смелни орехи, 1 ч.ч бяло брашно.


Продукти за крема :
1 кг. заквасена сметана, 1 ч.ч пудра захар /тук по вкус/


Продукти за гарнитурите :
1 степче малина или 250-300 мл сок от компот малини ама да е тъмно червен, не като моето.
1 бурканче малиново сладко.


Яйцата се разбиват на пяна, след което им се прибавя , кафето , орехите и най-накрая брашното с леко разбъркване, докато всичко се размеси добре.
Изпичам три платки, защото не владея до съвършенство печенето на една платка и рязането и на равни части с нож.В същата форма , в която сте пекли тортата, налейте сока от компот , колкото да покрие дъното около 0.5 см , излейте го в някакъв неметален съд и му прибавете 20 гр желатин предварително набъбнат в малко вода или в сок. Сложете в микровълновата и включете на 1 минута. Проверете го. Ако е започнал желатина да се стапя и се е затоплил сока, пробвайте дали само с бъркане няма да се доразтвори или ще трябва още малко да го загреете. Когато се разтвори напълно го излейте отново на дъното на тавата и го оставете да замръзне на абсолютно хоризонтална повърхност.
Ако нямате като мен, естествено червен, ароматен сок от малини, в обема вода който сте измерили /при мен е 300мл/ разтваряте първо желатина и след това прибавяте степчето малина. Ако го загрявате с желатина има опасност цвета да не издържи температурата и да стане някакво друго оцветяване.

Когато желето стане готово, разбивам сметаната с пудрата захар на гъст крем. Този път случих на перфектно качество сметана. Стана идеално стегната и гъста , дори за шприцоване.


Започвам да нареждам тортата.


Върху желето изсипвам сметанов крем и добре уплътнявам с шпатула крема. Внимавайте от много старание да не задерете желето и да скапате бъдещата фасада на тортата.Върху крема слагам първата платка.
Бурканчето със сладко го изсипвам в някоя купа и го разреждам със същото количество вода. Ако е много гъсто може също да го загреете в микровълновата, докато стане хомогенна рядка смес. Водата играе роля на сиропче, което ще направи платките приятно сочни.
Половината от тази смес се разпределя върху първата платка. 
Отгоре се намазва с крем. Поставя се втората платка и леко се притиска. 


Върху нея се разпределя втората половина от сладкото, а след това останалото количество сметана, като си заделяте малко за украса.
Най -оторе се поставя последната платка и вече се притиска по-сериозно, за да се уплътнят добре платките и да добият формата на тавата. Последната платка не се сиропира.
Тортата я оставям най-малко за 2 часа в хладилник, след което, потопявам за около половин минута формата в гореща вода , слагам подноса отгоре и веднага обръщам. Почти винаги ми се отлепват идеално без издънки.

Отстрани тортата се облепя обилно с едро смлени орехи, а най-отгоре се украсява със сметанови рози.
Божествена е !Няма коментари:

Публикуване на коментар

Към хората, които искат да оставят коментар нека знаят, че не съм наложила абсолютно никаква модерация и предварително одобрение на вашите мнения. Ако не си виждате мненията вината не е в мен. Аз също не зная за тях! Тези които се появяват под публикациите ми са под чужд контрол и преценка. Това е нашата демокрация!