От Дебелана към имитаторите и плагиатите

Рецептите, които съм отбелязала като авторски, може да ги готвите колкото си искате у вас си. Не разрешавам с мои авторски рецепти, да си правите предаванията и изявите в интернет и по телевизията, без да ме упоменавате. Въпрос на възпитание и етика. Създайте си ваше уникално съдържание за продуктово позициониране и печалба от реклама. Като не можете да бъдете оригинални с нищо създадено от вас, не се бутайте на първа линия. Нета вече се задушава от плявата на импровизаторите, имитаторите и плагиатите.
Ако искате по-големи снимки, цъкнете върху тях.

петък, 11 май 2012 г.

Болярска баница "Вяра"

Това е един съвсем различен модел баница, който днес правя за пръв път. Името и не го знам, за това съм си я кръстила сама, първо на Търновския ми окръг-моето място и второ на една приятелката, с която си пием всеки ден кафенцето. Тя ми я каза тази баница, напълно различна от всичко, което съм правила и чувала като баници до сега. 
Да ме извинят хората , които я знаят под друго име, но аз досега тази не съм я срещала в нито една книга, публикация или устно творчество.


 И така започваме с тестото, което е коренно различно от традиционното.


Замесва се гладко тесто, като за баница от 5 яйца, 1 лъжичка сол и 1 лъжица оцет и бяло брашно. Само това. 
Разделя се на 14 топченца, които се оформят в хубава топчеста форма. Оставят се да починат малко , след което започва оформянето на баницата.


Всяко топченце се разточва на тънка кора, голяма колкото диаметъра на тавата. Първата се слага в подмазана тава и се напръсква с олио. Върху нея се слагат още две кори, като между всяка се напръсква с олио. След всяка трета кора се слага натрошено сирене . 
Изпълнявам стриктно рецептата с броя на топченцата, като мога да смятам и се получава след 12-тата кора сирене, да се сложат още две за отгоре. Вие преценете как да си разпределите сиренето, но вероятно броя на корите е правилно пресметнат според обема тесто, който е необходим за получаване на кора. Сигурно ако се раздели на 16 тестото, няма да е грешно, но като за пръв път изпълнявам стриктно.
След като се нареди баницата, аз реших да я нарежа като традиционната и мисля , че е уместно заради рецептата по-нататък.


Слага се да се пече в умерена фурна на 200 градуса до зачервяване. 
След като се изпече се вади от фурната и се залива с точно 900 мл вода. Оставя се малко да поеме водата и се връща във фурната, като вече я засилих на 250 градуса. Точно това срязване отгоре мисля, че е уместно, за да поеме по-равномерно водата.
Пече се докато поеме всичката вода и и избие мазнината.
Като за първи опит стана прекрасна на вкус. Изгубих си целия следобед , защото не съм специалистка на точене и дърпане , дори го ненавиждам, но пусто като обичам много домашни баници и си жертвах нервите. Заслужаваше си!Няма коментари:

Публикуване на коментар

Към хората, които искат да оставят коментар нека знаят, че не съм наложила абсолютно никаква модерация и предварително одобрение на вашите мнения. Ако не си виждате мненията вината не е в мен. Аз също не зная за тях! Тези които се появяват под публикациите ми са под чужд контрол и преценка. Това е нашата демокрация!