От Дебелана към имитаторите и плагиатите

Рецептите, които съм отбелязала като авторски, може да ги готвите колкото си искате у вас си. Не разрешавам с мои авторски рецепти, да си правите предаванията и изявите в интернет и по телевизията, без да ме упоменавате. Въпрос на възпитание и етика. Създайте си ваше уникално съдържание за продуктово позициониране и печалба от реклама. Като не можете да бъдете оригинални с нищо създадено от вас, не се бутайте на първа линия. Нета вече се задушава от плявата на импровизаторите, имитаторите и плагиатите.
Ако искате по-големи снимки, цъкнете върху тях.

събота, 9 юни 2012 г.

Руло "Стефани"

Руло "Стефани" не е българска рецепта, но е станала традиционна за нашата кухня. Обаче голямата ми изненада беше, когато реших да го направя за пръв път и не открих рецептата в нито една от готварските си книги, а това лакомство ми е любимо от детската градина още.
То не че не го правя само по празници и особено по Великден, заради голямото разхищение на кайма и яйца. И това го правих на Великден, но сега чак му идва реда да го публикувам.


Рулото "Стефани" трябва да се прави от качествена нетлъста кайма, в която да има превес на телешкото, за да може след изпичането да се получи хубав разрез. Също така не е подходяща промишлена кайма, заради многото вода, която слагат в нея. Такава кайма стои в ръката ти лепнеща и пихтиеста. След изпичането рулото ще плувне във вода и мазнина и ще стои деформирано.


Продукти: 1 кг кайма, 1 настъргана глава стар лук, чер пипер, лют червен пипер, риган, 1 сурово яйце и белтъка на второ яйца/жълтъка отива за намазване/, и ако желаете смлян кимион.
Каймата се омесва с изброените подправки и се разстила на правоъгълник върху намокрено парче найлон. Трябва да е с дебелина 1 пръст.
5 или 6 сварени яйца се обелват и се подреждат в средата на правоъгълника. Броят на яйцата зависи от дължината на рулото, в случая дължината на формата, в която ще се пече.


Около яйцата се подреждат нарязани на жулиени кисели краставички, моркови, а в единия от вариантите сложих и парченца кашкавал.
На моето руло, за по-голяма празничност му добавих и тънко нарязано свинско пушено, което значително му "оправи" вкуса, но около краставичките се образува празнина, което затрудни срязването и красивото сервиране.


Когато се подреди целият пълнеж, се хващат двата дълги края на найлона и се срещат така, че да повдигнат двата края на каймата и да си срещнат до съединяване. Рулото се оформя през найлона в правилна форма и дължина и се поставя в намазнена дълга форма за кекс или хляб. Отгоре се намазва с 1 жълтък и му се настъргва на едро кашкавал. 

Пече се в умерена фурна на 250 градуса, докато се зачерви. Дори да остане леко недоопечено не е фатално, защото така става по-сочно.


Нарязва се във формата с много остър нож и се сервира със салата според сезона. Моята беше маруля.Няма коментари:

Публикуване на коментар

Към хората, които искат да оставят коментар нека знаят, че не съм наложила абсолютно никаква модерация и предварително одобрение на вашите мнения. Ако не си виждате мненията вината не е в мен. Аз също не зная за тях! Тези които се появяват под публикациите ми са под чужд контрол и преценка. Това е нашата демокрация!