От Дебелана към имитаторите и плагиатите

Рецептите, които съм отбелязала като авторски, може да ги готвите колкото си искате у вас си. Не разрешавам с мои авторски рецепти, да си правите предаванията и изявите в интернет и по телевизията, без да ме упоменавате. Въпрос на възпитание и етика. Създайте си ваше уникално съдържание за продуктово позициониране и печалба от реклама. Като не можете да бъдете оригинални с нищо създадено от вас, не се бутайте на първа линия. Нета вече се задушава от плявата на импровизаторите, имитаторите и плагиатите.
Ако искате по-големи снимки, цъкнете върху тях.

вторник, 1 септември 2020 г.

За шопската салата

 

Стоя и си разглеждам антикварните готварски книжки и хоп, в една книжка от 1959 г. виждам Шопска салата. Сещам се веднага за полемиките от преди няколко години, че видите ли другарите я измислили. В Балкан турист. Че ние българите нищо си нямаме, ни салати ни луканки. Диваци тям някакви. Дори домати преди девети не сме яли, защото сме се страхували от червеният им цвят. Това сериозно. И как са варили бабите ни лютеница без домати, пълна загадка. Сигурно и лютеницата е измислена от другарите. И тока те са го докарали в България :))...

Но за шопската салата ми е публикацията сега. 

Наистина в книгата от 1959-та рецептата е както си я знаем сега. Но реших да видя в книгата на дядо, която е от царско време.

Аз чета и ви преписвам, пък вие си вадете заключенията.

Има две салати .


Първата : Шопска лютика

Нарязват се 4-5 пиперки , опечени и обелени. Нарязва се 1-2 глави лук, претрива се със сол и се прибавят към пиперките. Нарязват им се 4-5 пиперки арнаутски /предполагам люти/ и 4-5 домати. Осоляват се, поръсват се с магданоз и заливат със зехтин. 

В тази Шопска лютика липсва краставицата.Втората : Салата пиперки и домати 

Опичат се и се обелват много добре, няколко пиперки. Разцепват се надлъж и нареждат върху чиния така, че средата да остане праздна , та да се наредят нарязаните домати и краставици. Нарязва и се лукът на тънки филийки. Осолява се, наръсва се с магданоз и се залива със зехтин и оцет.

И в двете салати липсва сиренето. Това може да е поради факта, че книгата е в две части- вегетарианска кухня и сладкарство.


Вие си преценете какво са измислили другарите от Балкантурист и дали целенасочено не се обезличава всичко българско.

Вероятно са я кръстили Шопска, за да изтъкнат столицата. Със същият успех можеше да я кръстят и Болярска. 

Но е факт, че българите са имали салата от домати, краставици, пипер, лук и магданоз още по царско време.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Към хората, които искат да оставят коментар нека знаят, че не съм наложила абсолютно никаква модерация и предварително одобрение на вашите мнения. Ако не си виждате мненията вината не е в мен. Аз също не зная за тях! Тези които се появяват под публикациите ми са под чужд контрол и преценка. Това е нашата демокрация!