От Дебелана към имитаторите и плагиатите

Рецептите, които съм отбелязала като авторски, може да ги готвите колкото си искате у вас си. Не разрешавам с мои авторски рецепти, да си правите предаванията и изявите в интернет и по телевизията, без да ме упоменавате. Въпрос на възпитание и етика. Създайте си ваше уникално съдържание за продуктово позициониране и печалба от реклама. Като не можете да бъдете оригинални с нищо създадено от вас, не се бутайте на първа линия. Нета вече се задушава от плявата на импровизаторите, имитаторите и плагиатите.
Ако искате по-големи снимки, цъкнете върху тях.

Искам да ви покажа, какво се случва с отразяването на посещенията в блога ми, когато направя едно рестартиране в блога си. Скачат и после някой пак си прави труда да ме натиска надолу... Реших да си тествам рекламите и о, Боже, нищо не се е променило отпреди седем години, когато ми откраднаха парите от рекламите и ме тормозеха по същия начин, без посетители, без коментари и без пари от реклами. Че и рецептите ми присвояват... Споко бе, не съм толкова гламава да пълня партийни каси....:)) само Ви пробвах още ли сте всички по местата си :))) .

събота, 19 септември 2020 г.

Мусака


За добрата мусака има няколко важни особености

Първо картофите. Картофите за вкусна мусака трябва да бъдат от сортове, които се пилеят при варене. Такъв са Пикасо /с розови очички/ или Санте. Повечето картофи на пазара хрупат и не дават добър резултат /за моят вкус/. От такива картофи мусаката винаги утаява вода в чинията и не е вкусна. 

Германските сортове, които наводниха напоследък пазара не ги харесвам. Холандските сортове са по-добри като вкус.

Картофите се режат на ситни кубченца, а не като за супа или яхния. У дома съм им казала, на който му се яде мусака, да сяда да кълца картофи. По тази причина съм се обзавела с онова популярно ренде и мъжът ми винаги му е главният оператор.

Второто важно нещо е водата, която се прибавя. Водата трябва да е на нивото на картофите даже малко под тях. 

Трето важно нещо е количеството на каймата. По традиционна рецепта се слага 500 гр кайма на 1 кг картофи. Аз слагам 600-700 грама. 

На моят мъж баба му, готвеше от едно пакетче кайма / 250гр/ мусака и супа топчета и се гордееше с това. 

Четвърто важно нещо е хубавият калпак. Аз така и не се научих да го правя, но знам, че е с много яйца и прясно мляко. Някои хора не го обичат, но той е половината рецепта. Едно време в нашият училищен стол го правеха страхотен, два пръста дебел, жълт и вкусен. Вече никой не виждам да може да го наготви така.

И така. Обелвате, измивате и нарязвате на ситни кубченца 1 кг картофи. 

В тавата, в която ще готвя мусаката запържвам 2 големи глави накълцан ситно лук в малко олио. Ако готвите в стъклен съд, тогава приготвяте каймата в тиган. Олиото наистина да е малко, защото каймата може да е мазна и заливката я правя с олио.

След като лукът се запържи до стъклен вид се прибавя каймата, която се запържва до раздробяване. Не я препържвам до трохи, за да не изгуби вкусът си. 

Прибавям 1 супена лъжица червен пипер, малко чер пипер, чубрица и 1 китка магданоз ако имам. 

Към готовата кайма прибавям картофите и малко домати около 100 гр. Многото домати ще стегнат картофите и ако са картофи от хрупащите сортове, мусаката ще стои като недосготвена.

Посолява се с 1 с.л. сол. Налива се вода колкото да стигне нивото на картофите. Разбърква се добре да се разпредели равномерно каймата и се оправя на сол ако има още нужда.

Слага се да се пече в силна фурна.

Когато отгоре картофите вземат да се запичат , значи мусаката е готова.

Фурната се включва само на горен реотан. Ако имате опция грил , на нея.


Заливката се разпределя равномерно с лъжицата. Виждала съм да показват "баш кулинари" с претенции, които я изливат ей така и размазват. Резултатът от едно такова немърливо отношение, е струпана заливка в едната част на тавата. Това и аз съм го правила, но за показно, не бих си го позволила.Връщате тавата във фурната , дори ако има възможност я качвате по-близо до горният реотан. Не е добър резултат да ври и на долен реотан. Такива заливки не са за пред хората.


Рецептата за заливката, по която я правя е :

Запържвам в малко олио 3-4 супени лъжици брашно. Така както ги гребвате, така ги слагате. Брашното може да стане на мазни трохи. Прибавям 300 мл вода и щипка сол. Бъркам с тела докато получа гладък крем. Прибавям една кофичка кисело мляко / в случая от 500 грама/ и продължавам бъркането до идеално хомогенизиране. Махам от котлона и слагам три яйца и пак разбивам. Оставям я и чакам да и дойде реда.
Няма коментари:

Публикуване на коментар

Към хората, които искат да оставят коментар нека знаят, че не съм наложила абсолютно никаква модерация и предварително одобрение на вашите мнения. Ако не си виждате мненията вината не е в мен. Аз също не зная за тях! Тези които се появяват под публикациите ми са под чужд контрол и преценка. Това е нашата демокрация!