От Дебелана към имитаторите и плагиатите

Рецептите, които съм отбелязала като авторски, може да ги готвите колкото си искате у вас си. Не разрешавам с мои авторски рецепти, да си правите предаванията и изявите в интернет и по телевизията, без да ме упоменавате. Въпрос на възпитание и етика. Създайте си ваше уникално съдържание за продуктово позициониране и печалба от реклама. Като не можете да бъдете оригинални с нищо създадено от вас, не се бутайте на първа линия. Нета вече се задушава от плявата на импровизаторите, имитаторите и плагиатите.
Ако искате по-големи снимки, цъкнете върху тях.

неделя, 1 ноември 2020 г.

Къпана баница с готови кори

На някой му разтревожих шкембето с предната си публикация и отново имам затруднения с получаване на кодове за вход. Ще заслабна от мъка. Както и да е 

Добро утро :)

Оня ден правих истинска баница като на баба, за която ви говорих скоро при баницата от лаваш. 

Имало къпани кори на пазара, малко скъпички, но затова пък истински. Месени и точени с брашно и на опаковката пише 100% ръчна изработка. Точно като за мен, дето ме мързи да точа, пък и не ми се отдава твърде тази дейност. Корите са истински традиционни или поне приличат на тези, които правеше баба по Нова година.

Още едно кратко отклонение. 

Истинската баница на баба не е разтърсена, като баницата от готови кори, която си е чисто социалистическо творение. Баницата на баба не е пухкава и стояла обърната върху 4 буркана. Разтърсената и структура се постига с набиране на корите.


Вече може да си направите баница от истински кори, не да ползвате заместители като лаваш, който ми мирише на солети, доста солен е и при намокряне стои лигав, не със стегната структура и леко жилави като нашите кори.


В тази опаковка има три кори за една малка баница . Ако искам истинска голяма тава, ще трябва да взема две опаковки. 


Другите продукти са : 

200 гр сирене размесено с три яйца и 150 грама разтопена свинска мас. Точно мас. В миналото почти всички печива се правеха с мас. Ако искате автентична баница не пренебрегвайте свинската мас.


Тавата се подмазва с част от маста. Първата кора се надипля внимателно и се полива с разтопена мас. Наръсва се половината плънка от яйце и сирене. Надипля се втората кора и пак се полива с мас и плънка. Най-отгоре се надипля третата кора и се полива с останалата мас.

Пече се на 250 градуса до зачервяване. 

След като се изпече, се напръсква обилно с около 100-150 мл вода и се задушава. Моята вода не фъсна с пара и затова върнах баницата в изключена фурна още 10-15 минути.

Това заливане с вода е "къпане" на баницата.

Онази баница , на която се топят корите във вряла вода, е съвсем друга и се казва Макарина.


А тази я правих навита Няма коментари:

Публикуване на коментар

Към хората, които искат да оставят коментар нека знаят, че не съм наложила абсолютно никаква модерация и предварително одобрение на вашите мнения. Ако не си виждате мненията вината не е в мен. Аз също не зная за тях! Тези които се появяват под публикациите ми са под чужд контрол и преценка. Това е нашата демокрация!