От Дебелана към имитаторите и плагиатите

Рецептите, които съм отбелязала като авторски, може да ги готвите колкото си искате у вас си. Не разрешавам с мои авторски рецепти, да си правите предаванията и изявите в интернет и по телевизията, без да ме упоменавате. Въпрос на възпитание и етика. Създайте си ваше уникално съдържание за продуктово позициониране и печалба от реклама. Като не можете да бъдете оригинални с нищо създадено от вас, не се бутайте на първа линия. Нета вече се задушава от плявата на импровизаторите, имитаторите и плагиатите.
Ако искате по-големи снимки, цъкнете върху тях.

събота, 19 декември 2020 г.

Шаран на фурна с хрупкава коричка

 Днес е православният, истинския Никулден. 

Само ние и греците не си уважаваме датите, защото сме по папския календар. Дори синодалните старчета нещо се смахнаха и днес 19 декември, го обявиха за Игнажден. Но тъй като и Игнажден за нашата църква е по папският календар, кога ще го отслужват си е тяхна работа. По стар стил е на 2 януари. 

Мисля си, че българите трябва да започнем да си празнуваме празниците на истинските им дати, по стар православен стил. Тогава църквата може и да се замисли, какви ги върши.

Днес пекох шаранче по моя рецепта. 

Шаранчето е 1.700 кг. За цяло печено, е подходящо от 1.5 до 2 кг. По-големите екземпляри са тлъсти и с дебело месо и по-вкусни ще станат на шайби. 

Шарана е изчистен и осолен добре от предния ден, да си поеме сол и да си пусне лигите. 

Пускате фурната на пълна мощност и започвате приготвянето.

Разцепва се с остър нож точно по гръбнака , за да се получат сравнително еднакви две половини, да се получи разтворен, без да ги разделяте.

Измивам го много добре на течаща вода. Посолявам го отново съвсем малко. Целият го наръсих с чер пипер и комбинирана подправка за риба. Вие използвайте любимата си. 

След това на един лист хартия за печене, сложих брашно и го овалях хубаво целият. 

В тавата , в която ще го пека, сложих към едно дамско пръстче олио. 

Така както е набрашнен, го изтупвате върху хартията с брашното и го омазвате от двете страни с олио в тавата. Слагате го по гръб и го наръсвате със натрошен корнфлейкс или панировка за риба . Ако използвате панировка за риба с подправки, не слагайте друга подправка преди това. Вътрешната част на разтвореният шаран се наръсва, но не обилно. Обръща се с гърба на горе и отново се поръсва.

Слага се да се пече във вече загрятата фурна на пълна мощност. 

Когато започне да се запича и олиото цвърчи отдолу, наклонете тавата и с една супена лъжица съберете олио, с което го залейте по цялата повърхност отгоре. 

Оставете го да се допече до зачервяване.

Направих едно сосче, от сока на един лимон, 1 скилидка чесън, сол на вкус и няколко орехови ядки. Смлях с пасатора. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Към хората, които искат да оставят коментар нека знаят, че не съм наложила абсолютно никаква модерация и предварително одобрение на вашите мнения. Ако не си виждате мненията вината не е в мен. Аз също не зная за тях! Тези които се появяват под публикациите ми са под чужд контрол и преценка. Това е нашата демокрация!