От Дебелана към имитаторите и плагиатите

Рецептите, които съм отбелязала като авторски, може да ги готвите колкото си искате у вас си. Не разрешавам с мои авторски рецепти, да си правите предаванията и изявите в интернет и по телевизията, без да ме упоменавате. Въпрос на възпитание и етика. Създайте си ваше уникално съдържание за продуктово позициониране и печалба от реклама. Като не можете да бъдете оригинални с нищо създадено от вас, не се бутайте на първа линия. Нета вече се задушава от плявата на импровизаторите, имитаторите и плагиатите.
Ако искате по-големи снимки, цъкнете върху тях.

вторник, 22 декември 2020 г.

Баклава с фъстъци

За тази Коледа реших да променя традицията и да направя нещо ново и за блога си - 

Баклава с фъстъци.

Продукти :

250 гр сурови фъстъци

2 белтъка, 100 гр пудра захар

1 пакет кори Йована - 400 гр

1 чаена лъжичка канела, ванилия, 

200 гр краве масло

За сиропа :

1 кг захар и 1 л вода

сок от лимон и настъргана лимонова кора, 3-4 гвоздейчета карамфил

Започваме с фъстъците. Както са сурови се смилат на едро в ръчна мелничка.

След това, както са смлени, ги запекох леко в микровълновата. 4 минути дойдоха добре на това количество.

Разбиват се двата белтъка с пудрата захар на сняг, като за целувки.

Корите ми са 16 броя, разделих ги на две.

Кравето масло се разтопява в микровълновата.

Вземате едната половина кори. Мажете една с масло и покривате с друга. Мажете и нея с масло и покривате с трета .... и така осемте. Върху последната кора, без да мажете с масло, намазвате с половината белтъци и наръсвате с половината фъстъци, размесени с канелата. Завивате на стегнато руло. 
Полученото руло режете с остър нож на парченца 2-3 см  дебели. 
Подреждате ги в тава с разреза нагоре. 
Печете на 200 градуса до зачервяване.

След като печената част на баклавата изстине, сварявате сироп от водата, захарта, 2-3 лъжици лимонов сок и карамфила. Когато заври, слагате настъргана на фино лимонова кора и ванилията.. С врелия сироп заливате изстиналата баклава.

👉   Голяма издънка ми стана този път. Залях изстиналата баклава с врелия сироп, обаче охлювите въобще не поеха сиропа. Два дена ги чаках. Станаха твърди като камъчета , а сиропа с консистенция на мед. 

Тогава ме осени гениалната идея да я сложа да я загрея на слаба фурна. Залях я ей така с още 500 мл вода и я оставих да започне да къкри. Тогава кравето и масло се отпусна и охлювите поеха сиропа. Сега я спасих и почти я изядохме, но другият път, обезателно докато се пече, ще варя сиропа и врял сиропа върху горещата баклава.

Извода ми е: Не знам едно време как са решили като правило, студено с горещо да заливат, но при съвремените кори това не работи. Особено от Фамилия, баклавата ми винаги става с усещане , че дъвча хартия. Горещо със студено ще работи при домашно точена баклава.

Затова, ВРЯЛ СИРОП ВЪРХУ ГОРЕЩА БАКЛАВА. 

И още нещо, бих приготвила сиропа 1:1 - 1литър вода на 1 кг захар. Винаги ми се налага допълнително да си заливам баклавите. 

ПРИ СЪВРЕМЕННИТЕ МАТЕРИАЛИ, НЕ ВАЖАТ ПРАВИЛАТА ОТ ЕДНО ВРЕМЕ.Няма коментари:

Публикуване на коментар

Към хората, които искат да оставят коментар нека знаят, че не съм наложила абсолютно никаква модерация и предварително одобрение на вашите мнения. Ако не си виждате мненията вината не е в мен. Аз също не зная за тях! Тези които се появяват под публикациите ми са под чужд контрол и преценка. Това е нашата демокрация!