От Дебелана към имитаторите и плагиатите

Рецептите, които съм отбелязала като авторски, може да ги готвите колкото си искате у вас си. Не разрешавам с мои авторски рецепти, да си правите предаванията и изявите в интернет и по телевизията, без да ме упоменавате. Въпрос на възпитание и етика. Създайте си ваше уникално съдържание за продуктово позициониране и печалба от реклама. Като не можете да бъдете оригинални с нищо създадено от вас, не се бутайте на първа линия. Нета вече се задушава от плявата на импровизаторите, имитаторите и плагиатите.
Ако искате по-големи снимки, цъкнете върху тях.

четвъртък, 24 декември 2020 г.

Тиквеника на баба

Имам и мой тиквеник в блога Тиквеник, който е със задушена тиква и готови тънки кори, но сега ще ви покажа, точно както го правеше бабчето.

Не помня баба да е правила тиквеник от готови кори. 

Ей, това човече, като му се доядеше баничка, никога не я мързеше да хване точилката, за разлика от мен :(  /тук се срамувам/. 

Безспорно, традиционният тиквеник е голяма хамалогия. Ако аз взема да го правя без помощници, отиде цял ден. Но благодаря на Бога, имам помощник, който ми чисти и стърже тиквата. 

Има и готови кори, които наподобяват домашно точените, точно като на баба. Вече ви разказвах при къпаната баница, как всяка зима, баба точеше и печеше корите, върху плота на печка на дърва и въглища. От тях правеше баница и тиквеник. За тиквеника може и да не са печени.

Затова, ако ви се меси и точи го направете сами. Замесвате банично тесто от вода, сол, оцет и брашно. Аз съм купила два пакета къпани кори, общо 6 броя за голяма тава.

Една малка тиква се почиства и настъргва. Моята е рендосана на ренде на малки жулиенчета. Настърганата тиква се размесва с 300 грама кристална захар, 1 супена лъжица канела и 200 грама млени на едро орехи.Та хубаво се обърква и се оставя около 30 минути, захарта да извлече водата на тиквата и плънката да се омокри добре. Ако тиквата ви е цигулка, това се случва без проблем. От тиква балка по-трудна работа. Затова винаги избирам цигулка за тиквеник, защото е и по-нежна.Взема се един разточен лист и се покрива до половината с пълнежа. Върху тиквата и целият лист се ръси обилно олио. Внимателно се завива на стегнато руло. Правила съм го и да надигам листа върху, който съм поставила кората, но вътре остава рехав и на мен не ми допада резултата.

Навитите рула се завиват в кръгла тава на голям охлюв. Когато се напълни тавата, отгоре се ръси отново с олио. Пече се на 200 градуса до зачервяване. Горещ се поръсва  с ванилова пудра захар.

На мен ми дойде малка тавата и една кора ми хартисна. Ще я пека отделно. 

Ако ви остане пълнеж, слагате в плик и във фризера , за другия път.

Това е истински, традиционен, български тиквеник. 

Весели празници.
Няма коментари:

Публикуване на коментар

Към хората, които искат да оставят коментар нека знаят, че не съм наложила абсолютно никаква модерация и предварително одобрение на вашите мнения. Ако не си виждате мненията вината не е в мен. Аз също не зная за тях! Тези които се появяват под публикациите ми са под чужд контрол и преценка. Това е нашата демокрация!