От Дебелана към имитаторите и плагиатите

Рецептите, които съм отбелязала като авторски, може да ги готвите колкото си искате у вас си. Не разрешавам с мои авторски рецепти, да си правите предаванията и изявите в интернет и по телевизията, без да ме упоменавате. Въпрос на възпитание и етика. Създайте си ваше уникално съдържание за продуктово позициониране и печалба от реклама. Като не можете да бъдете оригинални с нищо създадено от вас, не се бутайте на първа линия. Нета вече се задушава от плявата на импровизаторите, имитаторите и плагиатите.
Ако искате по-големи снимки, цъкнете върху тях.

петък, 25 декември 2020 г.

Вратни пържоли на сач със зеленчуци

Коледната ми вечеря приключи рано-рано. Нямам къде да хайтосвам, няма с кого да се събирам, нали е опасно и сядам да ви споделя, коледната си вечеря за Мишлен.

Сачът се получи страхотен. 

Винаги съм казвала, че освен усетът за храната, уменията и знанията, е много важно да си подбереш хубави продукти.

Свинският врат е от цял мускул. Избрала съм го прошарен, защото взе да ми писва от постно месо без вкус. 

Гъбите ми са много пресни, много твърди и бели. 

Броколите и бейби морковите са замразени.


Лимоните обезателно големи и тлъсти. Има един сорт с много лъскава кора, леко оранжавеещи, които са супер сладки и сочни. Винаги от тях си пазарувам. 

Свинското се нарязва на дебели 2 см пържоли. Наръсват се със сол и чер пипер и някаква друга подправка ако обичате повече овкусено. Никакво начукване. Оставяте ги в хладилника за няколко часа. 

Една от причините да не харесвам европейското готвене, е маринатите, и камарата подправки , от които, по мое мнение, не можеш да усетиш вкуса на основните продукти. Дори скоро гледах един англичанин на гости по гръцките острови, който се учудваше с колко малко подправки готвят.
За основата на балканското готвене е характерно, че определени храни си подхождат с точно определени подправки. Всичко различно го приемам за извращение. Нарича се традиция. Аз харесвам традициите. Традициите и догмите определят облика, това да си разпознаваем. 

Пък вие си гответе от всичко по много като ви харесва.

Винцето мирно не седи ... :)))
Нямам голям опит с готвенето на сач, но нещото, което научих, е че глината дава вкус на гранясало на яденето. Затова преди да използвате отново глинения сач, обезателно го загрейте във фурната с вода, която изчакате да заври. Заврялата вода изхвърлете.

В подготвеният сач сипете олио. Вземам пържола и я омазвам от двете страни в олиото. Подреждам ги плътно една до друга. Слагам в силно загрята фурна, на дъното и на пълна мощност.


Когато пържолите започнат да се свиват и да се запичат отгоре, обръщате ги от другата страна и разпределяте върху тях, първо гъбите нарязани на филийки, бейби морковите и броколите. Посолявате зеленчуците и ги напръсквате с олио. Връщате във фурната да се пекат до готовност на ястието. Познава се по това, че зеленчуците са спихнали, и по края имат вид на изпечени. 

Със сигурност не трябва да ги препичате, за да усещате аромата на отделните продукти.


Изваждате сача от фурната върху поставка, поръсвате го с чер пипер и го наръсвате със 100 грама нарязан или настърган кашкавал. Изчаквате го да се разтопи от топлината на сача и сервирате. 

Можете да му изстискате един лимон отгоре. 

И обезателно, ако ви остане още сготвена храна, извадете я в някакъв друг съд и измийте сача. Иначе рискувате на другия ден, храната да има вкус на граниво. 

 

Този ми е от миналата година с добавка на навити наденички.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Към хората, които искат да оставят коментар нека знаят, че не съм наложила абсолютно никаква модерация и предварително одобрение на вашите мнения. Ако не си виждате мненията вината не е в мен. Аз също не зная за тях! Тези които се появяват под публикациите ми са под чужд контрол и преценка. Това е нашата демокрация!