От Дебелана към имитаторите и плагиатите

Рецептите, които съм отбелязала като авторски, може да ги готвите колкото си искате у вас си. Не разрешавам с мои авторски рецепти, да си правите предаванията и изявите в интернет и по телевизията, без да ме упоменавате. Въпрос на възпитание и етика. Създайте си ваше уникално съдържание за продуктово позициониране и печалба от реклама. Като не можете да бъдете оригинални с нищо създадено от вас, не се бутайте на първа линия. Нета вече се задушава от плявата на импровизаторите, имитаторите и плагиатите.
Ако искате по-големи снимки, цъкнете върху тях.

От книгата на дядо

Добре дошли в моята страничка за антикварни вкуснотийки .
Дядото на моя съпруг е бил преди 9-ти септември майстор сладкар със сладкарница. Чувала съм много истории как на всеки празник у тях е имало по цели тави с баклави, еклери, торти и разни други изкушения. Виждала съм му ръждясалите инструменти. Разказвали са ми как хората на времето са си правели сладолед. Дядото е мъкнал на гръб ледени блокове отсечени от реката. Слагали са ги в някакви трапове да ги съхранят и в тях са замразявали сладоледа. Голямо тегло са теглили хората, но са си доставяли кеф на душата. Всичко се е биело на ръка от чираците. Всеки сладкиш са го поднасяли с чаша вода в сладкарницата. Правил е и сусамки и бонбони карамел и теменужки.
На тавана им има тенекии пълни с опаковки за бонбони, които дедито ги е правил на времето. На всяка хартийка има картинка и от вътрешната страна написана мисъл послание към ядящия бонбонката. Прави ми впечатление подхода на хората тогава. Във всяко едно нещо, до което се докосват деца, да има възпитателен ефект върху тях. Има какво да научим от миналото си. За това и си направих  труда да ви ги покажа.


Аз съм много сантиментален човек и се отнасям с особена почит към спомените от миналото. Модерните лъскавини не ме привличат особено. В повечето случаи гледаме само една лъскава опаковка с посредствено съдържание. 


Да ви призная под секрет, опънах му готварската книга и си мълча. Това е единственото нещо, което съм присвоила през живота си. Ще ви пиша рецепти, които ми харесват. Книжката е жълта , стара, на буквата Ъ . Половината е с вегетарианска кухня, другата половина със сладкиши. Ще ви ги преписвам едно към едно .
Някои от рецептите са с огромно количество продукти, примерно килограм масло, 25 яйца, за което е нужно да си намалите дозите по преценка. 
Тези рецепти не са за неопитни домакини.
 Като коледно послание искам да ви напиша мислите от бонбонените хартийки.
Бъди вежлив. Окажи с постоянство и труд, че заслужаваш по-голямо и по-отговорно обществено положение.
Бъди пестелив. Пести време и пари. Икономисвай нещо дори и от най-малката заплата.

Поучавай се от миналото. Не повтаряй минали грешки.

Развивай духа на истинското приятелство. Избирай добри приятели . Споделяй това, което може да издигне и тебе и приятелите ти.

Прилагай златното правило : „Всяко нещо, което желаеш да правят другите на тебе , прави и ти на тях“.
Бъди справедлив със себе си. Не подценявай твойте способности. Мисли, че можеш да станеш важна и полезна личност. Върши нещо ценно в живота.


Обичай музиката. Тя въздига и облагородява душата.

Внимавай със своята външност. Бъди чист и спретнат в дрехите. Дрехите не правят човека, но те правят добро или лошо впечатление. Често пъти външността е отзвук на душата.

Сътрудничи с другите. Върши работата си без оплакване и не завиждай на успехите на другите.

Свиквай да приемаш критика без роптаене. Ако е справедлива, възползвай се от нея. Ако не е справедлива, тогава приеми я без огорчения. Приемай съвети, но винаги сам решавай. Това е знак на зрелост и силен характер.

Сдобий се с добри навици. Не пий, не изговаряй мръсни и обидни думи, не играй на комар.

Бъди амбициозен. Старай се да успееш в живота по един доблестен и честен начин.

Бъди любезен към другите. Любезният и приятен човек всякога допринася полза на себе си и околните.Гарашъ торта

Бисквити "Линзенъ" 

Сусамени бисквити 


Кайзер баклава


Немски перушки


                                                                       Мокка торта


                                                                      Добуш торта

                                                                       Сусамки

                         Пиперки пълнени с яйца и сирене


                                           Чобанъ гивечъ

                                         Козунак на конци

10 коментара:

 1. Толкова е вълнуващо всичко, което си публикувала - и красивите опаковки и благоразумните съвети - не е, не е случайно, че изпитваме носталгия по онова време. Колко от нас, след като сме купили най-често някоя ужасна пластмасова играчка, ще се сетим поне да напишем едно такова красиво и мъдро пожелание към детето си?
  Весели празници!

  ОтговорИзтриване
 2. Хората в миналото преди 9-ти са били по-достойни , а след 10-ти нямам думи...
  Има едни късметчета, които сервират с кафето, които много ме радват, а ако ми дадат и да си бръкна да си го изтегля сама го приемам като послание :).

  ОтговорИзтриване
 3. Страхотно! Продължавай все така!

  ОтговорИзтриване
 4. Мариета Волф24 май 2012 г., 14:14 ч.

  Съвсем, ама съвсем случйно попаднах на този блог! Едва съм попрехвърлила отгоре-отгоре съдържанието, но моментално разбрах, че това е моят кулинарен рай! Дебеланке, моят интерес към бабините ми рецепти е аналогичен на твоя към дядовите ти шедьоври, а и рецептите и изпълнението им в голяма степен се препокриват!
  Благодаря ти, ще разпространя това прекрасно местенце сред моите познати и приятели!

  ОтговорИзтриване
 5. Прекрасно, ако можехме да сме поне за малко в миналото......нашето минало.....

  ОтговорИзтриване
 6. ПРЕКРАСНИ РЕЦЕПТИ, ИМА КАКВО ДА НАУЧИМ ОТ ТЯХ ,,,САМО ИСТИНСКИ ПРОДУКТИ,,,,А И НАЧИНА НА ПРЕДЛАГАНЕ КРАСИВА И СЪДЪРЖАТЕЛНА ОПАКОВКА,,,/за разлика от днешните бонбони,, опаковка във форма на тоалетна чиния и каво ли още/

  ОтговорИзтриване
 7. blogat ti e 4udesen!kak da te spodelq vav facebook?predpolagam,4e ima6 profil i tam/nadqvam se!/postvai si na pove4e mesta publikaziite-ima kakvo da se uznae...pozdravi:Iv

  ОтговорИзтриване
 8. Благодаря за усилието,отделеното време и енергичното топло отношение. Благодаря за прекрасните рецепти и още по-прекрасни обяснения !! :*

  ОтговорИзтриване
 9. Много хубава антична готварска книга с прекрасни рецепти, сигурно и в антиквариатите я няма. Искам да попитам дали някъде пише името на автора, книгата и година на издаване, със сигурност е издадена преди 1944 година. Надявам се да споделиш още от рецептите в нея :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Проблемът е , че в къщи гледаме да не прекаляваме с месени и сладки храни и за това рядко правя сладкиши, предимно по празници. Може да ви сготвя нещо постно от книгата. Някоя веган рецепта. Става ли?

   Изтриване

Към хората, които искат да оставят коментар нека знаят, че не съм наложила абсолютно никаква модерация и предварително одобрение на вашите мнения. Ако не си виждате мненията вината не е в мен. Аз също не зная за тях! Тези които се появяват под публикациите ми са под чужд контрол и преценка. Това е нашата демокрация!