От Дебелана към имитаторите и плагиатите

Рецептите, които съм отбелязала като авторски, може да ги готвите колкото си искате у вас си. Не разрешавам с мои авторски рецепти, да си правите предаванията и изявите в интернет и по телевизията, без да ме упоменавате. Въпрос на възпитание и етика. Създайте си ваше уникално съдържание за продуктово позициониране и печалба от реклама. Като не можете да бъдете оригинални с нищо създадено от вас, не се бутайте на първа линия.
Ако искате по-големи снимки, цъкнете върху тях.

Бъдни вечер

След месец и половина е Бъдни вечер. С особено старание си приготвям вечерята за този ден. Сега само ще ви напиша какво приготвям за бъдни вечер, а снимки ще ви кача след празника.
С това нашето месоядство, за много домакини е голям проблем да измислят 7 постни манджи. Понеже не обичам на този ден да ям манджи със сос, проблема съм си го решила , като нещата са приготвени като гарнитури, всяка в отделен съд.Постни зелеви сърмиТава с печени картофи.
Най-обикновени печени картофки със сол и олио. За който обича и добавка на разни миризливи треви.


Тези картофки ги сварих и запържих в олио. Наръсени са със смардала.

Салата от зрял фасул с червен лук. Сварен бял боб, подправен със сол, оцет, зехтин или олио, пресен магданоз , нарязан на полумесеци червен лук и маслинки. Много е пъстър и вкусен.


Шопска салата без сирене. Пресни домати, краставица, червен лук, магданоз и овкусяване.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Малка постна питка. Понеже хлябът за тази вечер е обреден и без никаква мая, замесвам една чаша топла вода с лъжичка сол, малко олио и 1 бакпулвер или лъжичка сода с оцет, на малка питка. 

Слагам я както е на топка и и правя с пръст дупчици във форма на кръст. Пече се веднага. 
Една голяма тепсия със всякакви плодове. В едно голямо кръгло плато подреждам ябълки, банани, портокали, мандарини, лимони, ананас, ошав, орехи, кивита и каквото ви душа сака. Тропическите плодове не са български, но са плодове на майката земя и твърдо присъстват на масата ни.

Задължително на масата трябва да има мед, царевица /пуканки/, жито и лук и чесън.


Преди вечеря, задължително прекадявам масата с тамян и казваме молитва, "Отче наш" и някаква благодарност към Бога, Иисус и Богородица с мои думи.
През другото време може да не спазваме, но на този ден държа всичко да се изпълнява стриктно.
Преди години ми казаха , че на този ден е хубаво да се отворят всички прозорци и да се прекади цялата къща с тамян като докато се обикаля в стаите да се казва „ Да излезе злото и да влезе доброто в дома“.


На масата , първо се отчупва една парче от обредната питка и в него се забожда обредната свещичка да си изгори до край. То е за Богородица.

Когато започнете да се храните , трябва да поканите на глас Богородица с вас на трапезата и да благодарите за благоденствието, което ви е дала през годината.


 
 
 
 
 
След като се нахраните масата се оставя така до сутринта. Вярва се че през нощта слизат мъртвите ни близки да се нахранят.
Ако имате камина, в нея цяла нощ гори здрав дрянов чукан, за да сте здрави през годината всички в къщи.
Това знам за Бъдни вечер това ви споделям.


2 коментара:

  1. Много полезна информация. Нашите традиции за Бъдни вечер са почти същите, но научих доста интересни детайли, които с удоволствие ще допълня към ритуала. Към горното меню добавям и пълнение чушки, бобът го приготвяме във вид на яхния. Разбира се това е без значение, важното е всички да сме събрани на трапезата в тази свята вечер.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за предоставените рецепти!Ще се възползвам от тази за сърмичките и ще го пробвам по този начин.Весела Коледа и щастлива Нова Година!
    P.S.На Бъдни вечер може да чукнете и по един орех,за да видите колко пълна ще е годината.Успех,дай Боже да е плодородна!

    ОтговорИзтриване

Към хората, които искат да оставят коментар нека знаят, че не съм наложила абсолютно никаква модерация и предварително одобрение на вашите мнения. Ако не си виждате мненията вината не е в мен. Аз също не зная за тях! Тези които се появяват под публикациите ми са под чужд контрол и преценка. Това е нашата демокрация!